Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

Οι φίλοι του ανθρώπου

[«El entierro del conde de Orgaz» 

(Η ταφή του κόμητος Οργκάθ) Δομήνικου Θεοτοκόπουλου° 1588, Τολέδο].

Κ.Σ.

O άνθρωπος καθ’ όλον τον βίο αυτού έχει τριών κατηγοριών φίλους, αλλά δεν φροντίζει ν’ ασχοληθεί κάπως με αυτούς προηγουμένως, παρά μόνον την στιγμήν κατά την οποίαν πρόκειται να εγκαταλείψει την ζωή αυτήν.

Οι πρώτοι είναι ο πλούτος και όλα τ’ αγαθά της γης, τα οποία όμως και εγκαταλείπουν παντελώς τον άνθρωπο ευθύς με την έξοδο αυτού εκ της ζωής.

Οι δεύτεροι είναι οι οικείοι, συγγενείς και όλοι οι γνωστοί, οι οποίοι συνοδεύουν μεν περισσότερον αυτόν από τον πλούτον και τα άλλα αγαθά, αλλά μόνον μέχρι του τάφου, εγκαταλείποντες και αυτοί οριστικώς κατόπιν αυτόν.

Οι τρίτοι, δε, είναι γενικώς όλα τα αγαθά έργα τα οποία ως καλοί φίλοι ακολουθούν πιστώς τον άνθρωπο και πέραν της ζωής αυτού, μέχρι του θρόνου του Κυρίου. 'Ίστανται παραπλεύρως της ψυχής του ανθρώπου, συνηγορούν υπέρ του φίλου των, επιμένουν και επικαλούμενοι την θείαν συμπάθειαν επιτυγχάνουν τέλος την χάριν και το έλεος.

‘Ωστε ο άνθρωπος ο οποίος δεν φροντίζει να διακρίνει τους πιστούς αυτού φίλους είναι άφρων. Αλλ’ εκείνο το οποίον δεν έπραξε μέχρι της στιγμής αυτής δύναται αμέσως να κάνει έργον διά της ειρηνεύσεως και της επαφής όλων των φίλων αυτού, προς ενίσχυσιν των τελευταίων και πιστών, των αγαθών έργων, εφόσον αυτοί θα συντροφεύσουν μετά τοσαύτης αφοσιώσεως αυτόν.

* * *

Διά μόνον του Χριστού και διά κανενός άλλου θα σωθούμε. Δεν υπάρχει άλλο όνομα εις την γην, διά του οποίου θα σωθούμε. Ο Χριστός είναι ο μόνος Λυτρωτής ψυχών και σωμάτων.

Τόση είναι η δύναμις του Χριστού ώστε εις μόνον το όνομά Του θα γονατίσουν άγγελοι, άνθρωποι και δαίμονες, που θα ομολογήσουν, ότι αυτός ο Ιησούς είναι ο Κύριος, ο Χριστός.

«Ο  Ιησούς Χριστός είναι ο ων, ο ην και ο ερχόμενος» (Αποκ. 1, 8)..

Να ενθυμούμεθα πάντοτε με ευγνωμοσύνη το ψαλτικό• «Τί ανταποδώσω τω Κυρίω περί πάντων, ων ανταπέδωκέ μου» (Ψαλμ. 125, 3).

( Από το βιβλίο « Για το Άπειρο Έλεος του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού, εκδ. Ορθόδοξος Κυψέλη, 2022).

Κ.Σ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου