Ο φόβος μπορεί σίγουρα να έχει ισχυρή επίδραση σε ένα άτομο και μπορεί να διαμορφώσει τις σκέψεις, τις συμπεριφορές και τις ενέργειές του.
Μπορεί επίσης να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο αντιλαμβάνεται και αλληλεπιδρά με τον κόσμο γύρω του.
Ο φόβος μπορεί να είναι μια φυσική και υγιής αντίδραση σε μια δυνητικά επικίνδυνη ή απειλητική κατάσταση, καθώς μπορεί να μας βοηθήσει να κινητοποιηθούμε ώστε να προστατευτούμε και να αναζητήσουμε ασφάλεια. Ωστόσο, όταν ο φόβος γίνεται υπερβολικός ή παράλογος, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην ψυχική και σωματική υγεία ενός ατόμου.
Σε ευρύτερη κλίμακα, ο φόβος μπορεί επίσης να διαμορφώσει την ισορροπία μέσα σε μια κοινωνία και τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.
Ο φόβος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο χειραγώγησης και ελέγχου ατόμων ή ομάδων και μπορεί να συμβάλει στην κοινωνική αναταραχή και σύγκρουση.
Ο φόβος μπορεί επίσης να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι κοινωνίες λαμβάνουν αποφάσεις και διαμορφώνουν τις πολιτικές και τους νόμους τους.
Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι ο φόβος είναι ένα φυσικό και φυσιολογικό συναίσθημα και μπορεί να εξυπηρετήσει έναν χρήσιμο σκοπό σε ορισμένες καταστάσεις.
Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να έχουμε επίγνωση των πιθανών αρνητικών συνεπειών του φόβου και να προσπαθούμε να διαχειριστούμε και να ξεπεράσουμε τον φόβο όταν αυτός γίνεται υπερβολικός ή παράλογος.
Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την αναζήτηση υποστήριξης από άλλους, την εκμάθηση δεξιοτήτων αντιμετώπισης ή την αναζήτηση βοήθειας από επαγγελματία ψυχικής υγείας.
Ο φόβος ως εργαλείο χειραγώγησης
Ο φόβος ως εργαλείο χειραγώγησης των λαών και των αποφάσεών τους δεν είναι μια νέα πραγματικότητα. Πολλά τα παραδείγματα από το πρόσφατο παρελθόν. Από το 2004 και τις απειλές για μια νέα «Μικρασιατική καταστροφή» αν απορρίπταμε το Σχέδιο Ανάν, μέχρι τα πρόσφατα δημοψηφίσματα σε Ελλάδα και Βρετανία, οι λαοί δέχθηκαν αφόρητες πιέσεις εκφοβισμού ως προσπάθειες ελέγχου των αποφάσεών τους.
Στις προηγούμενες περιπτώσεις, ο φόβος δεν υπερίσχυσε της θέλησης των λαών, γι’ αυτό που αντιλαμβάνονταν ως ελευθερία και ανεξαρτησία.
Τώρα, με λάφυρο τη ζωή του και κατατρομαγμένος, ο κόσμος ζήτησε από μόνος του την πλήρη περιστολή των ελευθεριών του... Για το «καλό» του. Οι άνθρωποι σήμερα τρομάζουν όταν βλέπουν δύο άτομα να περπατούν μαζί, αλλά δυστυχώς δεν τρομάζουν που κάποιοι σιγά-σιγά και ανώδυνα αποκτούν τον πλήρη έλεγχο της ζωής τους.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δρ. Θανάσης Δρίτσας, κατά τη διάρκεια της γρίπης των χοίρων, το 2009: «ο φόβος της πανδημίας αποτελεί με σιγουριά ένα ισχυρό μέσο χειραγώγησης του κοινού σε εποχές οικονομικής δυσπραγίας. Ο φοβισμένος πολίτης δεν διεκδικεί, δεν διαμαρτύρεται, δεν φωνάζει για την αύξηση της ανεργίας. Ο φόβος της επιδημίας αποτελεί πολύ χειρότερη μορφή ασθένειας από την ίδια την επιδημία και μετατρέπει τον άνθρωπο της κοινωνίας και τον πολίτη της δημοκρατίας σε ένα εύκολα χειραγωγούμενο θηρίο».
πηγη: klasikiperiptosivlavis.gr , philenews.com, https://choratouaxoritou.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου