Τρίτη 5 Ιουλίου 2022

Τα μικροπλαστικά και οι επιπτώσεις τους

Healthstories Αδιανόητο το πόσα μικροπλαστικά καταπίνουμε από τα τρόφιμα

Είναι αδιανόητο το πόσα μικροπλαστικά νανοσωματίδια καταπίνουμε, χωρίς να το γνωρίζουμε, από τα τρόφιμα ή πίνοντας νερό από πλαστικό μπουκάλι.

Τα περισσότερα από τα πλαστικά, που παράγονται παγκοσμίως,, χρησιμοποιούνται για συσκευασία τροφίμων και ποτών. Κατά τη χρήση του, ωστόσο, το πλαστικό φθείρεται και σπάει σε μικρά θραύσματα, που ονομάζονται μικροπλαστικά.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, παράγονται κάθε χρόνο περίπου 320 εκατ. μετρικοί τόνοι πλαστικών, εκ των οποίων το 60% για τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών για τη συσκευασία τροφίμων.

Αυτά τα πλαστικά περιέχουν μια σειρά από χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων σταθεροποιητών, λιπαντικών, πληρωτικών και πλαστικοποιητών.

Η έκθεση σε ορισμένες περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως η θερμότητα, οδηγεί το πλαστικό να σπάει σε μικρότερα κομμάτια που ονομάζονται μικροπλαστικά, τα οποία μπορούν να μεταφερθούν στα τρόφιμα.

Τα μπουκάλια νερού μιας χρήσης, τα δοχεία για μεταφορά, τα κουτιά τροφίμων και τα περιβλήματα αποθήκευσης είναι παραδείγματα κοινών συσκευασιών τροφίμων με βάση το πλαστικό που περιέχουν μικροπλαστικά.

Η θέρμανση τροφίμων σε πλαστική συσκευασία, οι μεγάλοι χρόνοι αποθήκευσης και ο τύπος πλαστικής συσκευασίας που χρησιμοποιεί ένα άτομο επηρεάζουν την ποσότητα των μικροπλαστικών και των επιβλαβών χημικών που μεταναστεύουν στα τρόφιμα.

Συνήθη μικροπλαστικά στα τρόφιμα

Μερικά κοινά μικροπλαστικά που υπάρχουν στα τρόφιμα περιλαμβάνουν:

  • δισφαινόλη (BPA και BPF): Αυτός ο πλαστικοποιητής προορίζεται για την παραγωγή πολυβινυλοχλωριδίου, τη βάση του πλαστικού πολλών προϊόντων.
  • διοξίνη: Αυτό είναι υποπροϊόν ζιζανιοκτόνων και λεύκανσης χαρτιού, που μολύνει το περιβάλλον.
  • φθαλικές ενώσεις: Κάνουν τα πλαστικά πιο εύκαμπτα, διαφανή και ανθεκτικά και υπάρχουν σε πολλούς τύπους συσκευασιών τροφίμων.
  • πολυαιθυλένιο και πολυπροπυλένιο: Αυτά κάνουν τη συσκευασία ελαφριά και ανθεκτική και είναι τα συνηθέστερα πλαστικά που υπάρχουν στα τρόφιμα και το περιβάλλον.

Τα μικροπλαστικά που βρίσκονται σε μικρότερες ποσότητες στα τρόφιμα περιλαμβάνουν BPA και BPF

Οι κίνδυνοι των μικροπλαστικών

Τα μικροπλαστικά είναι τα θραύσματα σταθεροποιητών, λιπαντικών, πληρωτικών, πλαστικοποιητών και άλλων χημικών ουσιών που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές για να δώσουν στα πλαστικά τις ιδιότητες τους, όπως η διαφάνεια, η ευελιξία και η ανθεκτικότητα.

Ωστόσο, οι ειδικοί έχουν ταξινομήσει πολλές από αυτές τις χημικές ουσίες ως τοξικές και επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία.

Μερικοί από τους κινδύνους των μικροπλαστικών:

Διαταραχή των ορμονών

Οι επιστήμονες θεωρούν τουλάχιστον 15 από τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές στην παραγωγή πλαστικών συσκευασιών ότι είναι ενδοκρινικοί διαταράκτες, όπως καταγράφει τις αντίστοιχες έρευνες το medicalnewstoday.com.

Οι ενδοκρινικοί διαταράκτες είναι δομικά παρόμοιοι με ορισμένες ορμόνες του σώματος – όπως τα οιστρογόνα, η τεστοστερόνη και η ινσουλίνη – και μιμούνται και διαταράσσουν τις φυσικές τους λειτουργίες, οδηγώντας σε δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία και αυξάνοντας τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων του ατόμου.

Συγκεκριμένα, η έρευνα έχει δείξει ότι η έκθεση σε BPA παίζει ρόλο στη γονιμότητα σε αρσενικά και θηλυκά, καθώς και στην ανάπτυξη του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών.

Η BPA ανταγωνίζεται τα οιστρογόνα και την τεστοστερόνη για τους υποδοχείς τους, μειώνοντας την ποσότητα αυτών των ορμονών που είναι για την αναπαραγωγική υγεία.

Αυξανόμενος κίνδυνος χρόνιας νόσου

Η έρευνα καταδεικνύει ότι η μακροχρόνια έκθεση σε μικροπλαστικά που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτης τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων .

Κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η έκθεση σε αυτά τα μικροπλαστικά στα τρόφιμα προκαλεί τόσο μεγάλη βλάβη στην υγεία ενός ατόμου και αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων στον ίδιο βαθμό με το να ακολουθεί κάποιος μια μη ισορροπημένη διατροφή.

Βλάβη της υγείας του ανοσοποιητικού από τα μικροπλαστικά

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η αυξημένη φλεγμονή που προκαλείται από την έκθεση σε μικροπλαστικά οδηγεί σε κακή υγεία του εντέρου και, κατ’ επέκταση, σε εξασθενημένη ανοσία.

Άλλη έρευνα συσχετίζει τα προβλήματα αυτά με την ανάπτυξη καταστάσεων όπως η νόσος του Πάρκινσον.

Επιπλέον, η επιφάνεια των μικροπλαστικών μπορεί να φιλοξενεί επιβλαβή βακτήρια που θέτουν περαιτέρω σε κίνδυνο την υγεία του ανοσοποιητικού.

Πόση έκθεση σε μικροπλαστικά βιώνουμε;

Τα μικροπλαστικά είναι άφθονα στο περιβάλλον.

Έρευνες δείχνουν ότι ένας μέσος άνθρωπος στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να καταναλώνει πάνω 50.000 σωματίδια μικροπλαστικών μόνο από τρόφιμα ανά έτος.

Αυτός ο αριθμός αυξάνεται σε περίπου 90.000 σε όσους καταναλώνουν τακτικά εμφιαλωμένο νερό με βάση το πλαστικό και σε 120.000 όταν εξετάζεται η εισπνοή μικροπλαστικών από μη τροφικές πηγές.

Έρευνα που έγινε πρόσφατα εντόπισε κατά μέσο όρο 20 μικροπλαστικά ανά 10 γραμμάρια δειγμάτων κοπράνων από οκτώ συμμετέχοντες.

Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η ποσότητα μικροπλαστικών με τα οποία οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή και καταναλώνουν είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι περίμεναν κάποτε οι ειδικοί.

Πώς να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση σε μικροπλαστικά

Αν και μπορεί να μην είναι δυνατή η εξάλειψη της έκθεσής σας σε μικροπλαστικά, μπορείτε να προσπαθήσετε να μειώσετε την ποσότητα μικροπλαστικών με τα οποία έρχεστε σε επαφή και καταναλώνετε.

Συμβουλές για περιορισμό των μικροπλαστικών:

1. Περιορίστε τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα

Η έρευνα συνδέει την κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων – όπως χάμπουργκερ, έτοιμα προς κατανάλωση γεύματα, τηγανητές πατάτες, παγωτό, αναψυκτικά και κονσέρβες – με υψηλότερα επίπεδα φθαλικών μικροπλαστικών στο σώμα. Αυτή η επίδραση είναι πιο έντονη στα παιδιά.

Η λύση: Επιλέξτε πιο συχνά ολόκληρα τρόφιμα και ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα και περιορίστε ή αποκλείστε τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα από τη διατροφή σας. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων μικροπλαστικών που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα στο σώμα.

2. Επιλέξτε οικολογική συσκευασία

Χρήση οικολογικής συσκευασίας μειώνει την έκθεση και τη μετανάστευση μικροπλαστικών στην προμήθεια τροφίμων.

Η λύση: Επιλέξτε τα εξής:

  • γυάλινα δοχεία αποθήκευσης, μπολ και μπουκάλια νερού
  • κουτιά από ανοξείδωτο χάλυβα και επαναχρησιμοποιούμενα δοχεία νερού
  • δοχεία μεσημεριανού γεύματος από οικολογικές συσκευασίας, όπως μπαμπού ή φλοιό ρυζιού.

3. Χρησιμοποιήστε γυάλινα ή ανοξείδωτα μπουκάλια νερού

Η έκθεση στα μικροπλαστικά είναι σχεδόν 2–3 φορές υψηλότερη σε άτομα που βασίζονται στην πρόσληψη υγρών από πλαστικά μπουκάλια νερού σε σχέση με αυτά που χρησιμοποιούν γυάλινα μπουκάλια νερού.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η θερμότητα και οι μεγαλύτεροι χρόνοι αποθήκευσης ευνοούν τη μετανάστευση μικροπλαστικών από τη συσκευασία στα τρόφιμα και το νερό.

Η λύση: Αντικαταστήστε τα μπουκάλια νερού μιας χρήσης ή που περιέχουν BPA με γυάλινα ή ανοξείδωτα για να μειώσετε την έκθεση σε μικροπλαστικά. healthstories

Σε εξετάσεις που εγιναν σε Ευρώπη και Αμερική βρέθηκε σε δείγματα αίματος και αλλων ιστων μικροπλαστικά νανοσωματίδια ..Το Παγκόσμιο Οικονομικό φόρουμ τα γνωρίζει ..Ακομη και ο Η FDA εξουσιοδότησε να ψεκάσουν με ανιχνεύσιμα μικροπλαστικά και χημικές ουσίες στην προμήθεια τροφίμων και νερού.  

Δειτε το Video και την εκπομπή του Τζόουνς..  πηγη el

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου