Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023

Φύλακας άγγελος, ο μεγαλύτερος αδερφός και φίλος

 Φύλακας άγγελος, ο μεγαλύτερος αδερφός και φίλος

547. Τιμώντας τους Αγγέλους και του Αγίους, ενισχύουμε την πίστι μας στη μέλλουσα ζωή. Συνειδητοποιούμε το οτι μας περιμένει εκεί η αντάμειψις για τις αρετές ή η τιμωρία για τις παραβάσεις του θείου νόμου.

Η τιμητική προσκύνησις των Αγγέλων και των Αγίων δεν είναι λατρεία τους. Μόνο ο Θεός λατρεύεται. Είναι υψηλή υπόληψις και ταπεινή αναγνώρισις του πνευματικού μεγαλείου τους. Ωφελεί δε την ψυχή, εμπνέοντας της τη μίμησι.

548. Η παρουσία ενός Φύλακα Αγγέλου πλησίον κάθε αληθινού χριστιανού είναι απαραίτητος. Γιατί τα σώματα των χριστιανών, κατά τη μαρτυρία της Αγίας Γραφής, είναι ναοί του Αγίου Πνεύματος και οι ίδιοι οι χριστιανοί είναι μέλη του Σώματος του Χριστού, αναγεννημένοι χάρις στο λυτρωτικό του έργο. Ιδιαίτερα, γιατί μετέχουν στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, κοινωνώντας το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. 

Η αξία του χριστιανού, ως μέλους του Χριστού και ναού του Αγίου Πνεύματος, απαιτεί οπωσδήποτε την παρουσία, δίπλα του, ενός Φύλακος Αγγέλου, σαν μεγαλύτερου αδελφού και φίλου, που τον οδηγεί στη βασιλεία του κοινού τους Κυρίου. 

Αν «χαρά έσται έν τω ούρανω έπί ένί άμαρτωλώ μετανοούντι.. χαρά γίνεται ενώπιον των αγγέλων του Θεού» (Λουκ. ιε’ 7, 10), μπορούμε απ’ αυτό να καταλάβουμε τι σπουδαίο μέρος παίρνουν οι Άγγελοι του Θεού στη σωτηρία μας.

(Η εν Χριστώ ζωή μου - Αγ. Ιωάννου της Κροστάνδης, εκδόσεις Παπαδημητρίου, σελ. 227-228)

πηγη: sostis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου