Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

ΑΠΟΣΤΟΛΗ στη Σουηδία: Πήγαμε στη χώρα όπου αρνήθηκε να επιβάλλει lockdown

 

ΑΠΟΣΤΟΛΗ

18 Νοεμβρίου 2021. Προσγειωθήκαμε στη Σουηδία. Στο αεροδρόμιο της Στοκχόλμης μάς ζήτησαν το πιστοποιητικό για να μπούμε στη χώρα. Στοκχόλμη, πρώτες εντυπώσεις. Σχεδόν πουθενά δεν φοράει κανείς μάσκα. Παρότι έχουν 4 φορές περισσότερους νεκρούς από άλλες χώρες Σκανδιναβικές χώρες αρνούνται μέχρι τώρα να πάρουν μέτρα.

 Κείμενο-Photos> Iόλη Πιερίδη

Σου λένε ατομική ευθύνη. Δεν είναι κακό αυτό όταν έχεις να κάνεις με ώριμους πολίτες. Αν βρεθείς θετικός, εναπόκειται στη ωριμότητά σου σαν πολίτης να απομονωθείς ή όχι. Ποσοστό εμβολιασμού περίπου 70%.

Οι Σουηδοί πάνε για test μόνο όταν τα χρειάζονται για ταξίδι και αυτό το κάνουν με νεύρα. Βλαστημώντας, χα,χα,χα.

Βράδι σε κεντρικό πεζόδρομο της Στοκχόλμης μετά από μισή ώρα περπάτημα συναντήσαμε έναν ακόμη με μάσκα. Στη Σουηδία όταν πεθαίνει κάποιος δεν λένε ότι πέθανε από Covid αλλά ότι πέθανε με Covid.

Η χώρα της Σκανδιναβικής, που κατακρίθηκε πέρσι όταν αρνήθηκε να επιβάλλει lockdown, καταγράφει επί του παρόντος 85,4 κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκους, σύμφωνα με τον ερευνητικό ιστότοπο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Our World in Data.

Το ποσοστό μόλυνσης στη Σουηδία είναι πολύ χαμηλότερο από άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης όπως η Ολλανδία (1.048,7), η Βρετανία (581), η Γερμανία (536) και η Γαλλία (201). Και για πρώτη φορά στην πανδημία, η Σουηδία καταγράφει λιγότερα κρούσματα ανά μέγεθος πληθυσμού από τους Σκανδιναβούς γείτονές της, τη Δανία (655), τη Νορβηγία (351) και τη Φινλανδία (150).

Ωστόσο, πολλοί σχολιάζουν ως «σουηδικό μαγείρεμα αριθμών», ισχυριζόμενοι ότι η Σουηδία έχει μείνει «στο σκοτάδι» σχετικά με την πραγματική έκταση του κύματος κορωνοϊού.

Μάλιστα, τα ποσοστά των τεστ μειώθηκαν κατά 35% την περασμένη εβδομάδα, σε σύγκριση με έναν μήνα νωρίτερα.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η Σουηδία πραγματοποιεί μόνο 1,26 τεστ ανά 1.000 άτομα, που είναι επίσης ο χαμηλότερος αριθμός στη Δυτική Ευρώπη.

Την περασμένη εβδομάδα, το σουηδικό υπουργείο υγείας υποστήριξε ότι οι πόροι για τα τεστ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν καλύτερα σε άλλους τομείς.

Αν και η χώρα έχει επιλέξει από την αρχή της πανδημίας να μην επιβάλλει ολικό lockdown, εισήγαγε αυστηρότερους -και νομικά δεσμευτικούς- περιορισμούς τον περασμένο χειμώνα, καθώς είχαν αυξηθεί κατά πολύ τα κρούσματα και οι θάνατοι. Ωστόσο, άνοιξε εντελώς την οικονομία της στις 29 Σεπτεμβρίου, όταν ακύρωσε και τη σύστασή της τηλεργασίας από το σπίτι. Επίσης, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ποτέ δεν κατέστησε υποχρεωτικές τις μάσκες προστασίας.

Ωστόσο, ο Anders Tegnell, ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας και ο αρχιτέκτονας της προσέγγισής του «όχι lockdown», έχει προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να χρειαστούν μέτρα για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, αναγγέλλοντας την εφαρμογή επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού για τη λειτουργία χώρων άνω των 100 ατόμων από την 1η Δεκεμβρίου.

«Εάν έχουμε τη συνεχιζόμενη χαμηλή πίεση από τον ιό που έχουμε τώρα, τότε ίσως η απλή απόδειξη εμβολιασμού [για μεγαλύτερες δημόσιες συγκεντρώσεις] να είναι αρκετή. Αλλά η εμπειρία από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Ολλανδία, Βέλγιο, Αυστρία) υποδηλώνουν ότι εάν η εξάπλωση του ιού αυξηθεί, τότε αυτό δεν θα είναι αρκετό».

Η Σουηδία βρίσκεται στη μέση του δρόμου όσον αφορά τη λήψη εμβολίων στη Δυτική Ευρώπη. Περίπου το 68,7% του συνολικού πληθυσμού έχει κάνει και τις δύο δόσεις των εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Αυτό το ποσοστό είναι ελαφρώς υψηλότερο από το Ηνωμένο Βασίλειο (67,5%) αλλά αρκετά κάτω από άλλα κράτη, όπως η Ισπανία (80,2%) και η Ολλανδία (73,5%). Στην Αυστρία, η πρόσληψη εμβολίων είναι στο 63,9%.

Ο Δρ. Raghib Ali, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, λέει: «Το αν πιστεύετε ότι η στρατηγική της Σουηδίας ήταν ένα success story εξαρτάται από τις χώρες με τις οποίες τη συγκρίνετε.

Παρόλο που η Σουηδία δεν είχε lockdown που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση, είχε ένα είδος εθελοντικού lockdown που τηρήθηκε καλά. Αυτό που μάθαμε είναι ότι η εθελοντική συμπεριφορά των ανθρώπων μπορεί να οδηγήσει τις χώρες σε κορύφωση χωρίς υποχρεωτικούς περιορισμούς, παρόλο που από μόνες τους δεν μπορούν να αποτρέψουν μεγάλες επιδημίες».

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kourdistoportocali.com

1 σχόλιο:

  1. O κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ (attica nea) ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΕΙ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΤΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ!
    ΠΑΡΑΚΑΛΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΑΡΟΝ SITE ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΗ ΘΕΜΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή