Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

Εξαπλώνονται οι απόκοσμες εικόνες σε όλη τη χώρα! Εξαφανίστηκε η θάλασσα και στο Καβούρι!


Από τις 5 Μαρτίου η στάθμη της θάλασσας υποχώρησε αισθητά στη Βουλιαγμένη, γεγονός που έγινε ιδιαίτερα εμφανές στο Μεγάλο Καβούρι, όπου η ακτή ενώθηκε με τον βράχο στο μέσο της ακτής, ο οποίος υπό κανονικές συνθήκες περιβάλλεται από νερό.

Πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να θαυμάσουν από κοντά το ασυνήθιστο φαινόμενο και να πάνε μέχρι το νησάκι… χωρίς να βραχούν.

Υποχώρηση των υδάτων της θάλασσας παρατηρήθηκε εκτός από το Καβούρι και σε άλλες περιοχές της χώρας μας, όπως το Ναύπλιο, τη Σύρο, στη Κρήτη, τη Καβάλα, την Έυβοια στη Σίφνο και τον Βόλο.


Στο άκουσμα του φαινομένου πολλών το μυαλό πήγε στο κακό και συγκεκριμένα σε κάποιον επερχόμενο σεισμό που μας θυμήθηκε ξανά…

Ορισμένοι ειδικοί ξεκαθάρισαν ότι πρόκειται για άμπωτη και το φαινόμενο δεν έχει καμία σχέση με πιθανότητα σεισμού.

Ο προβληματισμός πάντως παραμένει, καθώς ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο αυτό δεν ήταν τόσο έντονο σε τόσες πολλές περιοχές της χώρας για τόσες πολλές μέρες συνεχόμενα.


Χάθηκε η θάλασσα στην Κάρυστο, στην παραλία Λιβαδάκι.Η άμπωτη που σημειώθηκε στην ευρύτερη περιοχή, είχε ως αποτέλεσμα τα νερά να τραβηχτούν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. (πηγή φωτογραφίας: Δημήτρης Βερούχης) 

Θάλασσα στο Ναύπλιο: 12 Ιανουαρίου 2020 παρατηρήθηκε το εντυπωσιακό φαινόμενο της άμπωτης στην πόλη του Ναυπλίου.


Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από το φαινόμενο που παρατηρείται.

Θάλασσα στο Ναύπλιο

Η άμπωτη στο Ναύπλιο ήταν πραγματικά τόσο μεγάλη που η ένα μικρό κομμάτι θάλασσας χώριζε την ξηρά από το επιθαλάσσιο κάστρο Μπούρτζι του Ναυπλίου. Υπολογίζεται πως περισσότερο από 150 μέτρα τραβήχτηκε η θάλασσα προς τα μέσα

Παλίρροια ονομάζεται το φυσικό φαινόμενο της περιοδικής ανόδου και καθόδου της στάθμης του νερού των θαλασσών. Από κοινού, πλημμυρίδα και άμπωτη αποτελούν το φαινόμενο της παλίρροιας.

Η αλλαγή στην εικόνα της θάλασσας και της ακτής κατά την άμπωτη και την παλίρροια είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Ειδικότερο όταν οι αλλαγες είναι τόσο μεγάλες.

Το φαινόμενο αυτό, που επαναλαμβάνεται δύο φορές το 24ώρο (ακριβέστερα 24ώρες 50′ και 30″), οφείλεται στη βαρυτική έλξη της Σελήνης αλλά και του Ήλιου πάνω στη Γη, καθώς και στην περιστροφή τους.



πηγη πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου