Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

«Ψυχωφελείς σκέψεις επί τη εισόδω εις το άγιον Τριώδιον»

ΜΕ ΤΗ χάρη του αγίου Θεού μας ο «καιρός εφέστηκε», έφτασε η περίοδος του πνευματικού μας αγώνα, άνοιξε το άγιο Τριώδιο. Άρχισε, δηλαδή, να χρησιμοποιείται το ομώνυμο λειτουργικό βιβλίο στους ναούς μας και μαζί, εισήλθαμε στην πολύ σημαντική εορτολογική περίοδο των κινητών εορτών του έτους, οι οποίες έχουν ως κέντρο το Άγιο Πάσχα και καθορίζονται χρονολογικά από αυτό. 

Η Εκκλησία μας, μας καλεί να συναισθανθούμε τη σπουδαιότητα της εισόδου μας, σε αυτή την ιερή και κατανυκτική περίοδο, στο νοητό αυτό στάδιο του πνευματικού αγώνα, για να αγωνιστούμε κατά των παθών μας, τα οποία έχουν ριζώσει μέσα μας και μας καταστρέφουν σιγά – σιγά, οδηγώντας μας αθόρυβα στον όλεθρο και την καταστροφή.

Νά αγωνιστούμε κατά του κακού εαυτού μας, του αποδέκτη της αμαρτίας, η οποία γεννά τα καταστροφικά πάθη και αυτά, με τη σειρά τους, προκαλούν τη φθορά και οδηγούν στο θάνατο. Να αγωνιστούμε με τα μέσα που μας παρέχει η Εκκλησία μας, να δυναμώσουμε την πίστη μας στο Θεό και να αποκτήσουμε ευλογημένες αρετές. Βεβαίως ο διάβολος, αυτή την αγία περίοδο, εντείνει και αυτός το δικό του αγώνα, να μας εμποδίσει να κάμουμε τον πνευματικό μας αγώνα. Προβάλλει το δικό του «τριώδιο», τα καρναβάλια (ευτυχώς εφέτος διαδικτυακά), τις ασωτίες, την «απόλαυση» της αμαρτίας. 

Δυστυχώς η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου προτιμά το δαιμονικό «τριώδιο» και αποστρέφεται το ιερό. Εμείς ας βιώσουμε την ιερότητα και την κατάνυξη του ιερού Τριωδίου και ας καθαριστούμε από τους ρύπους της αμαρτίας, για να φτάσουμε, καθαροί και αγιασμένοι στο Άγιο Πάσχα. Καλό και ευλογημένο Τριώδιο, καλό στάδιο!

Ορθόδοξος Τύπος

πηγή: https://synaxipalaiochoriou.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου