Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

Λες ότι στο σπίτι προσεύχεσαι πολύ καλύτερα, βιώνοντας μιά απερίγραπτη πνευματική ηδονή...

Στάρετς Μακάριος της Όπτινα

«Λές ακόμα ότι στο σπίτι προσεύχεσαι πολύ καλύτερα, βιώνοντας μιά απερίγραπτη πνευματική ηδονή, και διαπιστώνοντας τον προσπορισμό μεγάλης πνευματικής ωφέλειας. Ενώ, αντίθετα, στην εκκλησία δεν έχεις τόσο καρποφόρα προσευχή.

Δέν καταλαβαίνεις ότι αυτό είναι μιά μεγάλη πλάνη, τροφοδοτημένη μάλιστα, από την ίδια εκείνη δηλητηριασμένη πηγή, που μαραίνει την ηρεμία και την ειρήνη της καρδιάς σου;

Νά είσαι σίγουρος πως όταν προσεύχεσαι μόνος σου, μ᾽ ένα τρόπο που σε γεμίζει γλυκύτητα και σου φέρνει απολαυστικά δάκρυα, ο Θεός δεν ικανοποιείται. Η γλυκύτητα και τα δάκρυα, που δεν συνοδεύονται από ένα βίωμα βαθύτατης ταπεινοφροσύνης, δεν είναι παρά πειρασμικά. Έχοντας, λοιπόν, υποκύψει στο σπίτι σ᾽ αυτό τον πειρασμό, και μη βρίσκοντάς τον στην εκκλησία, συμπεραίνεις, ότι σου είναι άχρηστος ο εκκλησιασμός. Μετά απ᾽ αυτό, γιατί απορείς που γίνεσαι έρμαιο μιάς θανάσιμης καταθλίψεως; Μην αμφιβάλλης ότι αυτή η κατάθλιψη είναι ο καρπός των προσευχών σου στο σπίτι: Ο πειρασμός πρώτα σε εκτοξεύει ψηλά, στην κορυφή του κύματος, κι έπειτα σε καταποντίζει στα βάθη της αβύσσου. Κι εσύ έχεις γίνει ένα πειθήνιο όργανό του, ένα παιχνιδάκι στα χέρια του. Γιατί; Επειδή έχεις παγιδευθή στα δίκτυα της κενοδοξίας.

 Σού συνιστώ να προσεύχεσαι με απλότητα. Μην προσδοκάς και μην επιδιώκης να δής μέσα σου κάποιους εντυπωσιακούς καρπούς ή “δώρα” της Χάριτος του Θεού. Θεώρησε τον εαυτό σου ανάξιο γι᾽ αυτά. Μόνο έτσι θα βρής την ειρήνη.

Χρησιμοποίησε την άδεια, την παγερή, τη στεγνή προσευχή σου σαν τροφή για την ταπείνωση. Επαναλάμβανε σταθερά:

 “Είμαι ανάξιος! Κύριε, είμαι ανάξιος!”. Αλλά λέγε το ήρεμα, χωρίς ταραχή. Αυτή την ταπεινή προσευχή, αντίθετα μ᾽ εκείνη την απολαυστική που σ᾽ ευχαριστεί, την αποδέχεται ο Θεός».

Από το βιβλίο του Οσίου Μακαρίου της Όπτινα:«Πνευματικές νουθεσίες»Εκδόσεις Ι.Μ.Παρακλήτου.σελ.170-171

proskynitis

πηγή: https://epanosifi.blogspot.com , https://synaxipalaiochoriou.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου