Οι εικόνες σοκάρουν και παραπέμπουν σε άλλους αιώνες, όταν το τσεκούρι έπεφτε πάνω σε αρχαία αγάλματα και ψηφιδωτά, η φωτιά έκαιγε περίτεχνα ξύλινα τέμπλα και ο ασβέστης κάλυπτε εικόνες και επιγραφές.
H Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή, διαθέτει 3.113 τζαμιά!
Σύντομα θα αποκτήσει άλλο ένα: Η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο όταν αναγγέλθηκε από τον Ταγίπ Ερντογάν, αμέσως μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος.
Αν όμως το καθεστώς του Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO προστατεύει – σχετικά – το αριστούργημα του Ιουστινιανού από ακραίες και μόνιμες αρχιτεκτονικές βαρβαρότητες, δε φαίνεται να ισχύει το ίδιο με τη Μονή της Χώρας, που κάτω από το ραντάρ της παγκόσμιας προσοχής μετατρέπεται άτσαλα σε τζαμί, με ταχύς ρυθμούς.
Λίγα εικοσιτετράωρα απομένουν από το άνοιγμα της Μονής της Χώρας (Καριγιέ) σ’ ενεργό τζαμί για τη μουσουλμανική προσευχή namaz..Σε τζαμί μετατράπηκε η Μονή της Χώρας-ναός Αγ. Σωτήρα- και θα παραδοθεί όπως και η Αγία Σοφία με τη σειρά της για ισλαμική λατρεία την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου. Έγιναν οι απαραίτητες μετατροπές στο μνημείο για να είναι όλα έτοιμα. Εξαφάνισαν όλα τα περίφημα ψηφιδωτά της αφού τα κάλυψαν.
Ο Τούρκος δημοσιογράφος Can Okar @canokar δημοσίευσε στο λογαριασμό του στο tweeter μια φωτογραφία με την εξέλιξη των έργων στη Μονή της Χώρας συνοδευόμενη από το σχολιασμό…Ψευδοροφές και βιαστικό αστάρωμα, ξυσίματα, σοβατίσματα και ισοπεδωτικό βάψιμο, επιστρατεύτηκαν όλα για να καλύψουν τις φανταστικές τοιχογραφίες και ψηφιδωτά του ναού, να ακυρώσουν το παιχνίδι τους με το φως από τα ανοίγματα και τα παράθυρα των τρούλων και να σβήσουν κάθε σημάδι της ορθόδοξης πίστης που ενέπνευσε την ανέγερση του.
”Η Τουρκία δεν χρειαζόταν ένα 85.753ο τέμενος. Όμως ο κόσμος χρειάζεται να βλέπει τις τοιχογραφίες της Εκκλησίας της Χώρας. Η κάλυψη των τοιχογραφιών σαν να είναι κάπως αμαρτωλή αποτελεί βία για την ιστορία, τον πολιτισμό, την ομορφιά και την τέχνη.”
Ανακαίνιση σε “ρυθμό Ερντογάν”; Σύντομα ο Τούρκος ηγέτης θα παραβρεθεί για τα εγκαίνια του τζαμιού και θα δούμε το τελικό αποτέλεσμα, κρυμμένο σίγουρα πίσω από εκατοντάδες σημαίες και προσκυνητές-χειροκροτητές που θα συνωστίζονται γύρω από τον “πρωταγωνιστή”.
Όσο για τη Μονή της Χώρας, του 16ου αιώνα με την ταραχώδη ιστορία, είναι η δεύτερη φορά που μετατρέπεται σε τζαμί. Μακάρι οι τοιχογραφίες και οι ψηφίδες που δε θα αντικρίζουν ανθρώπων μάτια στο προσεχές μέλλον, να αντέξουν σε άλλη μια μακρά σιωπή μέχρις ότου μια ή ένας πιο πολιτισμένος ηγέτης στη γειτονική χώρα αντιληφθεί την αξία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, “απ’ όπου κι αν προέρχεται”.
Η εικόνα του πριν και του μετά παγώνει – κι αποδεικνύει την αμέριμνη βεβήλωση της τέχνης από το καθεστώς Ερντογάν:
Turkey did not need a 85,753rd mosque. But the world does need to see the frescoes of the Chora Church.
— Can Okar (@canokar) October 27, 2020
Covering up the frescoes as though they are somehow sinful is a violence to history, culture, beauty and art. pic.twitter.com/pOBQFbmRrQ
Βάνδαλοι, πολιτισμικό πογκρόμ στην Κων/πολη……
Την ίδια ώρα το Υπουργικό Συμβούλιο στη Γαλλία αποφάσισε να τη διάλυση, κλείσιμο της μουσουλμανικής ένωσης BarakaCity που λειτουργούσε ως ανθρωπιστική ΜΚΟ και ο ιδρυτής της ζήτησε επίσημα τόσο γι αυτόν όσο και για την ομάδα του πολιτικό άσυλο στην Τουρκία και στον Erdogan επικαλούμενος ότι δέχεται απειλές θανάτου….
Aυτή την εικόνα παρουσίαζε το βράδυ της Τετάρτης η Αγία Σοφία Κων/πολης…..Για α΄φορά μετά από 86 χρόνια επαίρονται οι Τούρκοι το πρώτο Mevlit Kandili πραγματοποιήθηκε στο τζαμί όπως το αποκαλούν Hagia Sophia-i Kebir-i Şerifi. Το πρόγραμμα τελείωσε με τη νυχτερινή προσευχή που έγινε μετά την ανάγνωση του Mevlid-i Şerif και προσευχών.
Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde 86 yıl sonra ilk Mevlit Kandili idrak edildi. Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde düzenlenen program Mevlid-i Şerif okunması ve duaların edilmesinin ardından kılınan yatsı namazıyla sona erdi.
— Yeni Şafak (@yenisafak) October 28, 2020
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου