Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Covid-19: Πρόσβαση σε εμβόλιο απέκτησε η Ευρώπη.Έτοιμο ως τον Οκτώβριο


Συμφωνία με την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία, για να παραδώσει έως και 400 εκατομμύρια δόσεις πειραματικού εμβολίου του Covid-19 σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπέγραψε η φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca.

Πρόκειται για εμβόλιο που παρασκευάζεται στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και οι πρώτες δόσεις αναμένεται να παραδοθούν από τον Οκτώβριο εως τέλη του 2020.


Ανακοινώνοντας τη συμφωνία, ο υπουργός Υγείας της Ιταλίας Ρομπέρτο Σπεράντζα ξεκαθάρισε ότι η αποτελεσματικότητά του δεν είναι απολύτως βέβαιη.

Η βρετανικών και σουηδικών συμφερόντων AstraZeneca έχει ήδη κλείσει συμφωνίες για την προμήθεια εμβολίων με διάφορες άλλες χώρες, όπως η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και διεθνείς κοινοπραξίες.


Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τις κυβερνήσεις της Ιαπωνίας, της Βραζιλίας και της Ρωσίας.

Η Astrazeneca υπέγραψε μάλιστα σύμβαση με τέσσερις ευρωπαϊκές δυνάμεις για προπαραγγελία εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου που αναπτύσσεται, το οποίο όπως υποστηρίζει θα είναι σε θέση να το προμηθεύσει στην Ευρώπη ήδη από τον ερχόμενο Οκτώβριο. 

Ο διευθυντων συμβουλος της AstraZeneca Πασκαλ Σοριώ ανέφερε: «Έχουμε ξεκινήσει την εκβιομηχάνιση παράλληλα με τις κλινικές δοκιμές. Προφανώς αυτό είναι ρίσκο, ενέχει μεγάλο οικονομικό κίνδυνο. Αλλά είναι ο μόνος τρόπος να είμαστε έτοιμοι να χορηγήσουμε το εμβόλιο τον Οκτώβριο εάν τα κλινικά αποτελέσματα είναι θετικά. Θα έχουμε έτσι δεκάδες εκατομμύρια δόσεις έτοιμες να παραδοθούν ακόμα και φέτος στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο»

Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ολλανδία είναι οι τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους σε μια προσπάθεια να επιταχύνουν την έρευνα και την παραγωγή, ενώ καλούνται και άλλες χώρες της ΕΕ να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Ωστόσο ορισμένοι επιστήμονες δεν είναι τόσο αισιόδοξοι και κρατάνε επιφυλάξεις.


Εταιρία υπέγραψε συμφωνία για την παραγωγή του εμβολίου

Στο μεταξύ σήμερα, η Cobra Biologics ανακοίνωσε σήμερα την υπογραφή συμφωνίας με την AstraZeneca για την παραγωγή του υποψήφιου εμβολίου της για την Covid-19, το οποίο βρίσκεται σε προχωρημένη φάση δοκιμών, με την προοπτική οι πρώτες παραδόσεις στη Βρετανία να γίνουν τον Σεπτέμβριο.

Η Cobra Biologics είναι μία από τις εταιρείες που εργάζονται για την παραγωγή του εμβολίου, το οποίο αρχικά αναπτύχθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Το εμβόλιο, το οποίο είναι πλέον γνωστό ως AZD1222, αφού η AstraZeneca ξεκίνησε την συνεργασία της με το βρετανικό πανεπιστήμιο για την ανάπτυξη, την παραγωγή και την διανομή του υποψήφιου εμβολίου.


Τον Μάιο, ο εκτελεστικός διευθυντής της Cobra Biologics δήλωσε ότι η εταιρεία θα μπορούσε να έχει ικανότητα παραγωγής 1 εκατομμυρίου δόσεων μηνιαίως και ότι έχει ρόλο να διαδραματίσει στην παραγωγή του μετά την συμφωνία της AstraZeneca με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.




πηγη: https://gr.euronews.com , https://gr.euronews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου