Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

ΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΓΓΥΗΤΡΙΑΣ


Πρόκειται για την ιερή εικόνα της Θεοτόκου, η οποία βρισκόταν κάποτε στο υπέρθυρο του Ιερού Ναού της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα. Ατενίζοντάς την η αγία Μαρία η Αιγυπτία ζήτησε από τη μητέρα του Κυρίου να εγγυηθεί προς τον Υιό και Θεό της τη μελλοντική της μετάνοια και με την εγγύηση της Θεοτόκου αξιώθηκε να προσκυνήσει τον Τίμιο Σταυρό. 

Η εικόνα αυτή κρύφτηκε (μάλλον κατά την περίοδο της εικονομαχίας) από κάποιον ανώνυμο ασκητή σε σπήλαιο του Άθωνα και βρέθηκε θαυματουργικά από τον Άγιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη. Μέχρι σήμερα φυλάσσεται στο ιερό της σπήλαιο, ενώ με υπόδειξη του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη η μνήμη της τιμάται το Σάββατο του Ακαθίστου (Σάββατο Ε΄ Εβδομάδος των νηστειών). 

Ο όσιος γέρων Ιωσήφ ο ησυχαστής και σπηλαιώτης ευλαβείτο ιδιαιτέρως τη συγκεκριμένη εικόνα και σε μία επιστολή του αναφέρει ένα θαυμαστό σημείο που του δόθηκε από αυτήν. Η συγκεκριμένη ακολουθία έγινε με εντολή και ευλογία του πνευματικού μου πατέρα, π. Λαυρεντίου Γρατσία, ειδικά για την Ιερά Μονή Αγίου Αυγουστίνου Φλωρίνης, όπου φιλοξενείται αντίγραφο της Εγγυητήριας, το οποίο τιμάται ως εφέστια εικόνα της μονής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου