Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2025

Eπιστολή-«φωτιά» του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου για την φιλοσκοπιανή ημερίδα στο ΠΑΜΑΚ: Πάρτε πειθαρχικά μέτρα!

Με μια επιστολή-φωτιά που απευθύνεται στον πρωθυπουργό, τον υπουργό παιδείας και όλους τους επικεφαλής των ελληνικών κομμάτων που αντιπροσωπεύονται στη βουλή και την ευρωβουλή, το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο, η ανώτατη ομογενειακή οργάνωση του Καναδά, διαμαρτύρεται έντονα για την πρόσφατη φιλοσκοπιανή ημερίδα η οποία «φιλοξενήθηκε» στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), ερήμην της πρυτανικής αρχής, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις.

Η εκδήλωση που είχε στόχο να αναδείξει ως αυθύπαρκτη… «μακεδονική γλώσσα» το παραφθαρμένο βουλγαρικό ιδίωμα που ομιλείται στο κράτος των Σκοπίων, οργανώθηκε στις 14 Δεκεμβρίου από το παράρτημα «Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο «Κυρίλλου και Μεθοδίου» των Σκοπίων και έτυχε της στήριξης γνωστών αναθεωρητών ιστορικών, όπως ο καθηγητής Νίκος Μαρατζίδης, σύμβουλος μέχρι πρότινος του τέως αρχηγού του Σύριζα, Αλέξη Τσίπρα.

Οι οργανωτές υποστήριξαν εκ των υστέρων ότι τα κίνητρα τους ήταν αμιγώς «ακαδημαικά» και μάλιστα η ανάδειξη της σκοπιανής γλώσσας που θρασύτατα αναγορεύτηκε σε «Μακεδονική», είχε μεταξύ άλλων στόχο την ανάσχεση της….βουλγαρικής «καπηλείας» του ιδιώματος, ενώ απέδωσαν την παρουσία σε ελληνικά πανεπιστημιακά έδρανα βιβλίου που στο εξώφυλλο του απεικόνιζε την «Μεγάλη Μακεδονία» περιλαμβάνοντας την Θεσσαλονίκη, σε παλαιότερες ιστορικές έρευνες που δεν είχαν σχέση με την ημερίδα.

Γεγονός είναι πάντως ότι η επιεικώς περίεργη εκδήλωση για την «Μακεδονική γλώσσα» που ενισχύει τον σφετερισμό της «Μακεδονικής ταυτότητας» από τους Σκοπιανούς, καθώς η περιβόητη Συνθήκη των Πρεσπών δεν κατοχύρωσε την ελληνικότητα του όρου «Μακεδονικός», καταδικάστηκε με δημόσιες δηλώσεις από προσωπικότητες της ακαδημαικής κοινότητας υψηλού κύρους. Ο τέως πρύτανης του ΠΑΜΑΚ Αχιλλέας Ζαπράνης που διαμαρτυρήθηκε έντονα στους Ελληνες οργανωτές, σχεδόν προπηλακίστηκε έξω από την αίθουσα που φιλοξενούσε την ημερίδα ενώ ιδιαίτερα έντονη ήταν η αντίδραση της καθηγήτριας Μαρίας Δελιβάνη, της γυναίκας που ουσιαστικά με την βοήθεια του Στέλιου Παπαθεμελή, ίδρυσε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας σε πολύ ευαίσθητους καιρούς και εκλέχτηκε τρείς φορές πρύτανης με συμμετοχή και των φοιτητών.

Στην επιστολή που φέρει την υπογραφή του προέδρου Θεόδωρου Χαλάτση και του αντιπροέδρου, υπεύθυνου για τις Διεθνείς Σχέσεις, Κώστα Πάππα, το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο επισημαίνει ότι «η δημόσια ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα παραδίδεται στα χέρια κάποιων αυτόκλητων εθνομηδενιστών σκοταδιστών, οι οποίοι θέλουν να διδάσκονται τα σλαβο-βουλγαρικά ως… «γλώσσα της Μεγάλης Μακεδονίας».

Το Κογκρέσο κατονομάζει ως οργανώτρια της ημερίδας την καθηγήτρια στο ΠΑΜΑΚ Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, «μία εκ των βασικών υποστηρικτών φιλοσκοπιανού σωματείου που έχει συγγράψει άρθρο σύμφωνα με το οποίο το βουλγάρικο ιδίωμα που μιλούν οι Σκοπιανοί δεν είναι «σλαβική διάλεκτος», αλλά…γλώσσα».

Ενας άλλος από τους συμμετέχοντες ο Δρ. Ευάγγελος Κυριακού, δηλώνει διδάκτορας, αλλά είναι ασαφές από πού απέκτησε τον τίτλο, ενώ το αντικείμενο των σπουδών του (λογιστικά, διοίκηση τουρισμού κλπ) είναι άσχετο με την ιστορική έρευνα.

Το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο επισημαίνει επίσης ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τα ελληνικά κόμματα, αλλά και τα μέσα ενημέρωσης παραβλέπουν τέτοιες προκλήσεις, αναφέροντας τον πρόσφατο ισχυρισμό του Αλβανού πρωθυπουργού, Εντι Ράμα, ότι «η υπόθεση της Βορείου Ηπείρου» είναι νεκρή.

Και η επιστολή καταλήγει απευθύνοντας ερώτημα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη: «Διερωτώμεθα κύριε πρόεδρε πως μία κυβέρνηση η οποία βαθμολογείται με άριστα στα εξοπλιστικά και τις συμμαχίες έχει παραβλέψει την προάσπιση του εθνικού παράγοντα στις σχέσεις με τους τοξικούς γείτονες, ανεχόμενη την ασυδοσία της εκκολαπτόμενης 5ης φάλαγγας εντός των τειχών;»

Είναι εύλογη ασφαλώς η ευαισθησία της μεγαλύτερης ομογενειακής οργάνωσης του Καναδά που ζητά από τον πρωθυπουργό πειθαρχικά μέτρα για τους οργανωτές της απαράδεκτης φιλοσκοπιανής ημερίδας. Αντίθετα ανεξήγητη είναι η σιωπή της άλλοτε λαλίστατης «Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής» για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα…

Δείτε εδώ την επιστολή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου