Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

Νέα ανασκόπηση μελέτης για τα mRNA εμβόλια του κορωνοϊού και τον καρκίνο: Συμπεράσματα, διευκρινίσεις και αντιδράσεις

Η ιστοσελίδα sciencedirect.com, η οποία παρέχει πρόσβαση σε μια τεράστια βιβλιογραφική βάση δεδομένων επιστημονικών και ιατρικών δημοσιεύσεων και την οποία διαχειρίζεται η ολλανδική Elsevier (ακαδημαϊκή εκδοτική εταιρεία με εξειδίκευση στο επιστημονικό, τεχνικό και ιατρικό περιεχόμενο, με περιοδικά όπως το «The Lancet» και το «Cell»), δημοσίευσε μια ανασκόπηση μελέτης, στην οποία οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι μια τροποποίηση που έγινε στο mRNA στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, προκαλεί καταστολή του ανοσοποιητικού, που μπορεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον το οποίο θα συμβάλει στην ανάπτυξη καρκίνου.

Εστιασμένη στο τροποποιημένο RNA στα εμβόλια που κυκλοφόρησαν κατά του COVID-19, η ανασκόπηση της μελέτης αυτής (δημοσιεύθηκε στις 5/4) υποστηρίζει πως η τροποποίηση της N1-μεθυλ-ψευδουριδίνης– (m1Ψ) στο mRNA, προκαλεί καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορεί με τη σειρά της να συμβάλει στην ανάπτυξη καρκίνου.

Την ανασκόπηση αυτή δημοσίευσε και το NIH (National Institutes of Health – Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας,  η κύρια υπηρεσία της κυβέρνησης των ΗΠΑ που είναι υπεύθυνη για την έρευνα στην βιοϊατρική και τη δημόσια υγεία).

Με τίτλο «N1-methyl-pseudouridine (m1Ψ): Φίλος ή εχθρός του καρκίνου;» οι επιστήμονες που την υπογράφουν, αναφέρονται στο mRNA που χρησιμοποιείται στα εμβόλια για τον COVID-19, το οποίο τροποποιήθηκε από τη φυσική του μορφή για να αποτρέψει την υποβάθμιση από το ανοσοποιητικό σύστημα όταν εγχέεται.

Στην περίληψη της ανασκόπησης, όπως αυτή δημοσιεύθηκε στο sciencedirect.com αναφέρονται τα εξής:

Λόγω της έκτακτης ανάγκης για την υγεία που δημιουργήθηκε από τον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί τη νόσο COVID-19, ήταν απαραίτητη η ταχεία εφαρμογή μιας νέας τεχνολογίας εμβολίων.

Τα εμβόλια mRNA, ως μία από τις νέες τεχνολογίες αιχμής, προσέλκυσαν σημαντικό ενδιαφέρον και πρόσφεραν πολλές ελπίδες.

Η δυνατότητα αυτών των εμβολίων στην πρόληψη της εισαγωγής στα νοσοκομεία και των σοβαρών ασθενειών σε άτομα με συννοσηρότητες, τέθηκε πρόσφατα υπό αμφισβήτηση λόγω της ραγδαίας εξασθένησης της ανοσίας των εμβολίων.

Τα αυξανόμενα στοιχεία δείχνουν ότι αυτά τα εμβόλια, όπως και πολλά άλλα, δεν δημιουργούν τη λεγόμενη αποστειρωμένη ανοσία, αφήνοντας τους ανθρώπους ευάλωτους σε επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις.

Επιπλέον, έχει ανακαλυφθεί ότι τα εμβόλια mRNA αναστέλλουν βασικές ανοσολογικές οδούς, μειώνοντας έτσι την πρώιμη σηματοδότηση της ιντερφερόνης.

Στο πλαίσιο του εμβολιασμού κατά του COVID-19, αυτή η αναστολή διασφαλίζει την κατάλληλη πρωτεϊνική σύνθεση ακίδας και μειωμένη ανοσολογική ενεργοποίηση.

Παρέχονται στοιχεία ότι η προσθήκη 100% της N1-μεθυλ-ψευδουριδίνης (m1Ψ) στο εμβόλιο mRNA σε ένα μοντέλο μελανώματος, διέγειρε την ανάπτυξη και τη μετάσταση του καρκίνου, ενώ τα μη τροποποιημένα εμβόλια mRNA προκάλεσαν αντίθετα αποτελέσματα, υποδηλώνοντας έτσι ότι τα εμβόλια mRNA του COVID-19 θα μπορούσαν να βοηθήσουν την ανάπτυξη καρκίνου.

Με βάση αυτά τα πειστικά στοιχεία, προτείνουμε ότι οι μελλοντικές κλινικές δοκιμές για καρκίνους ή μολυσματικές ασθένειες, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν εμβόλια mRNA με τροποποίηση 100% m1Ψ, αλλά εμβόλια με το χαμηλότερο ποσοστό τροποποίησης m1Ψ για να αποφευχθεί η καταστολή του ανοσοποιητικού.

Σε άλλο σημείο, στην εισαγωγή της ανασκόπησης της μελέτης, αναφέρεται το εξής:

«Το m1Ψ προστέθηκε το 2020 στο υποψήφιο εμβόλιο mRNA COVID-19 της Pfizer-BioNTech (Comirnaty® ή BNT162b2), το οποίο κωδικοποιεί ολόκληρη την πρωτεΐνη διαμεμβρανικής ακίδας (S) του SARS-CoV-2. Μια σημαντική ποσότητα mRNA ακίδας SARS-CoV-2 (COVID-19) τροποποιημένου με m1Ψ δημιουργήθηκε με εκτεταμένη IVT».

Η Pfizer και η Moderna χρησιμοποίησαν αυτήν την κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τεχνολογία, για να διασφαλίσουν ότι τα εμβόλια mRNA θα μπορούσαν να παράγουν πρωτεΐνη ακίδας μέσα στα κύτταρα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους συγγραφείς της ανασκόπησης, αυτή η τροποποίηση μπορεί να μειώσει τις ανοσολογικές αποκρίσεις και οι ερευνητές ανησυχούν ότι η τροποποίηση μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη του καρκίνου σε ευαίσθητα άτομα.

Η μελέτη στην Ταϊλάνδη

Ένα κρίσιμο στοιχείο που ανέφεραν οι συγγραφείς της ανασκόπησης, προέρχεται από μια μελέτη που έγινε σε ποντίκια στην Ταϊλάνδη, όπου οι ερευνητές έγχυσαν φυσικό mRNA και 100% τροποποιημένο RNA σε δύο διαφορετικές ομάδες ποντικών με μελάνωμα.

Οι Ταϊλανδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν εγχύθηκε με φυσικό RNA, το σώμα είχε μια πιο ισχυρή ανοσολογική απόκριση από ό,τι όταν εγχύθηκε με τροποποιημένο RNA.

Επιπλέον, η πρόγνωση των ποντικών με μελάνωμα διέφερε επίσης. Το ποσοστό επιβίωσης στην ομάδα ποντικών χωρίς τροποποιημένο RNA ήταν 100%. Αντίθετα, στην ομάδα με την τροποποιημένη ουριδίνη, μόνο τα μισά ποντίκια επέζησαν.

Στην περίληψή τους, οι Ταϊλανδοί ερευνητές έγραψαν ότι ένα εμβόλιο mRNA επάγει την παραγωγή ιντερφερόνης τύπου 1 και σήματα που είναι σημαντικά για τον έλεγχο της ανάπτυξης και της μετάστασης του όγκου.

Οι συγγραφείς της ανασκόπησης ερμήνευσαν τα ευρήματα, ότι σημαίνουν πως η προσθήκη 100% του «[m1-psi] στο εμβόλιο mRNA σε ένα μοντέλο μελανώματος διέγειρε την ανάπτυξη και τη μετάσταση του καρκίνου, ενώ τα μη τροποποιημένα εμβόλια mRNA προκάλεσαν αντίθετα αποτελέσματα».

Πρόσθεσαν ότι η μελέτη δείχνει δυνητικά, ότι η πλήρης τροποποίηση του mRNA μείωσε την επιβίωση στους λήπτες.

Αντιδράσεις για την αναφορά στον καρκίνο

Ωστόσο, ο Tanapat Palaga, ο οποίος έχει διδακτορικό στη μικροβιολογία και την ανοσολογία, είναι καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Chulalongkorn της Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης και ήταν ο ανώτερος συγγραφέας της ταϊλανδικής μελέτης, δήλωσε στους The Epoch Times μέσω email, ότι η ανασκόπηση πήρε τα αποτελέσματα της ομάδας του «εκτός πλαισίου».

Αν και ο Tanapat Palaga συμφώνησε ότι το μη τροποποιημένο RNA σχετίζεται με «ισχυρή αντικαρκινική ανοσία», πρόσθεσε ότι η μελέτη της ομάδας του «δεν έδειξε, δεν συμπέρανε, ή δεν ισχυρίστηκε ότι το τροποποιημένο mRNA προάγει το σχηματισμό όγκου …  Το τροποποιημένο RNA… απλώς δεν προκάλεσε παραγωγή IFN τύπου Ι», έγραψε ακόμα.

Οι διευκρινίσεις

Οι συγγραφείς της ανασκόπησης, ωστόσο, ήταν προσεκτικοί στο να τονίσουν πως δεν ισχυρίζονται ότι το τροποποιημένο RNA προκαλεί καρκίνο, αλλά ότι τα αποτελέσματα της τροποποίησης, μπορεί να οδηγήσουν σε ένα περιβάλλον που βοηθά στην ανάπτυξη καρκίνων.

«Όσοι δεν διαβάζουν σε βάθος θα σπεύσουν να πουν ότι επιβεβαιώνουμε ότι τα εμβόλια mRNA προκαλούν καρκίνο», έγραψαν οι συντάκτες της ανασκόπησης στους The Epoch Times μέσω email, επισημαίνοντας ένα απόσπασμα της ανασκόπησής τους που αναφέρει:

«Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί εδώ ότι τα εμβόλια mRNA δεν προκαλούν καρκίνο. Αλλά θα μπορούσαν να διεγείρουν την ανάπτυξή του… Μας απασχολούν περισσότερο τα πειραματικά και κλινικά δεδομένα σχετικά με το τελευταίο».

Ο Δρ. Tian Xia, καθηγητής στο Τμήμα Νανοϊατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Λος Άντζελες, είπε ότι η βάση του m1-psi είναι η μείωση της ανοσοτοξικότητας «όχι για την καταστολή της έμφυτης και προσαρμοστικής ανοσίας» και το συμπέρασμα ότι προκαλεί καρκίνο, δεν έχει «ισχυρή επιστημονική υποστήριξη».

Οι συγγραφείς της ανασκόπησης ανέφεραν ότι τα θεραπευτικά mRNA θα πρέπει να περιλαμβάνουν ένα «χαμηλότερο ποσοστό» τροποποιημένου RNA στο μέλλον, ενώ υποστήριξαν ότι δεν αποθαρρύνουν τη χρήση ενέσεων mRNA στη θεραπεία του καρκίνου, δεδομένου ότι το φυσικό ή μη τροποποιημένο RNA μειώνει την ανάπτυξη του όγκου, βελτιώνει την αποτελεσματικότητα των ανοσολογικών αποκρίσεων και μπορεί να αυξήσει την επιβίωση.

Οι συγγραφείς είπαν στους The Epoch Times ότι με τα εμβόλια mRNA για τον COVID-19, οι επιστήμονες «επικεντρώθηκαν μόνο στη μεγιστοποίηση της παραγωγής της πρωτεΐνης ακίδας» χωρίς να λάβουν υπόψη άλλες μεταγενέστερες επιπτώσεις.

«Πρέπει να προβληματιστούμε βαθιά εδώ: εάν μειώσετε το [ποσοστό] τροποποίησης, έχετε ένα λιγότερο αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του SARS-CoV-2», έγραψαν οι συγγραφείς, αλλά ταυτόχρονα, μπορεί να υπάρχουν λιγότερες ακούσιες ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Η Raquel Valdes Angues, ανώτερη επιστημονική συνεργάτιδα στο Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον, δήλωσε ότι αυτή και οι συνάδελφοί της χαιρετίζουν την ανασκόπηση «που εξετάζει τις πιθανές επιπτώσεις της χρήσης τροποποιημένων εμβολίων mRNA [m1-psi] στην εξέλιξη του καρκίνου και τη μετάσταση».

Τόνισε ότι το τροποποιημένο RNA έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει τη σηματοδότηση της ιντερφερόνης και δεδομένου του πολύπλοκου ρόλου του στη βιολογία των όγκων, «καθίσταται επιτακτική ανάγκη να είμαστε προσεκτικοί κατά την ενσωμάτωση τροποποιημένων [m1-psi] mRNAs για θεραπευτική χρήση» σε ζωντανά ζώα και ανθρώπους.

«Αυτές οι εκτιμήσεις απαιτούν ενδελεχή έρευνα και στοχαστική σκέψη στην επιδίωξη θεραπειών που βασίζονται σε mRNA», είπε ακόμα.

*Πηγές: sciencedirect.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, theepochtimes.com

newsbreak.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου