Κυριακή 7 Απριλίου 2024

πατέρας Iustin Pârvu Οι αμαρτίες του σύγχρονου ανθρώπου

Ο πατέρας Iustin Pârvu

Οι αμαρτίες του σύγχρονου ανθρώπου

Οι αμαρτίες του σύγχρονου ανθρώπου είναι αλαζονεία, αμέτρητη υπερηφάνεια.  Μετά το έργο της σωτηρίας, επιφανειακά.  Η προσευχή που γίνεται από την άκρη των χειλιών, χωρίς να αγγίζει την καρδιά.  Ο αλκοολισμός που είναι η αιτία όλων των κακών στην κοινωνία μας...

Η κατάσταση δυσαρέσκειας του ανθρώπου που, αν και έχει τα πάντα, θέλει ακόμα να έχει περισσότερα, υλικά, χωρίς να σκεφτεί ούτε στιγμή πόσο βαθιά προχωρά με την ψυχή του, πόσο σώζεται η ψυχή του.  Μετά το μίσος που επικρατούσε προς τον γείτονα, τον αδερφό για παιδικούς λόγους, από ηλίθια φιλοδοξία και από εδώ ο καυγάς, ο θυμός, η επιθετικότητα.

Οι αμαρτίες είναι αρρώστιες της ψυχής.  Και για την ψυχή, όλες οι ασθένειες είναι δύσκολες, μπορεί να είναι θανατηφόρες.  Λέει κάπου ο πατήρ Κλεόπα: «Αλίμονό μου, πεθαίνω...!  Φοβόμαστε…;  Ας μη φοβόμαστε τον θάνατο.  Ας φοβηθούμε την αμαρτία, ότι η αμαρτία οδηγεί στο θάνατο, ότι ο μισθός της αμαρτίας είναι θάνατος.  Και ο αληθινός θάνατος της ψυχής είναι η αμαρτία»...!

Στη Σωτηρία των αμαρτωλών λέγεται: «Προς τον Θεό ας έχουμε καρδιά υιών, προς τον πλησίον μας καρδιά μάνας και προς τον εαυτό μας καρδιά κριτή».  Ζηλεύω?  Ο Ρουμάνος περισσότερο κοιτάζει στην αυλή του γείτονα παρά στη δική του... Βλέπει ότι η αυλή του γείτονα δεν είναι σκουπισμένη, αλλά δεν βλέπει και ότι δεν σκουπίζεται.  Το αμάρτημα του φθόνου είναι από τις πιο βαριές αμαρτίες, επιτίθεται στην ψυχή σαν σκουλήκι.

Ο πατέρας Iustin Pârvu,

Πνευματικά δώρα

apantaortodoxias

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου