Σάββατο 6 Απριλίου 2024

Σχεδόν κάθε χριστιανός έχει ένα μικρό βιβλίο που ονομάζεται "αναμνηστικό βιβλίο" - ένα ανάλογο ενός αρχαίου δίπτυχου, όπου αναγράφονται τα ονόματα των ζωντανών και των νεκρών.

Σχεδόν κάθε χριστιανός έχει ένα μικρό βιβλίο που ονομάζεται "αναμνηστικό βιβλίο" - ένα ανάλογο ενός αρχαίου δίπτυχου, όπου αναγράφονται τα ονόματα των ζωντανών και των νεκρών. Αυτό το βιβλίο το δίνει στην εκκλησία για προσκομιδή και λιτανεία, για προσευχές και μνημόσυνα· πρέπει να διαβάζεται καθημερινά στις προσευχές του στο σπίτι.

Τι σημαίνει η λίστα με τα ονόματα; Κάθε όνομα αντιπροσωπεύει ένα άτομο: στον κατάλογο των ζωντανών - μια ανθρώπινη προσωπικότητα, στον κατάλογο των νεκρών - μια ψυχή που έχει πάει σε έναν άλλο κόσμο, σε μια ύπαρξη άγνωστη σε εμάς. Το μνημείο είναι το πνευματικό πεδίο στο οποίο συναντάμε αόρατα τις ψυχές των ζωντανών και των νεκρών, όχι μόνο μαζί τους, αλλά και με τους Φύλακες Αγγέλους τους. Το μνημόσυνο είναι μια σύνδεση μεταξύ ζωντανών και νεκρών, μεταξύ καθενός που φέρει το όνομα του Χριστιανού, μια σύνδεση μέσω της χάρης, όταν δεν υπάρχουν εμπόδια και αποστάσεις, δεν υπάρχουν μακρινά και κοντινά, δεν υπάρχει διαχωρισμός και διαφορά μεταξύ αυτών. που ζουν στη γη και όσοι τα σώματά τους βρίσκονται στους τάφους, όπως στα κρεβάτια τους, μέχρι την ανάσταση από τους νεκρούς. Είμαστε όλοι σε μια πνευματική πόλη, που το όνομα της είναι Εκκλησία.

Ένα μνημείο είναι ένας τόπος συνάντησης, το μονοπάτι προς το οποίο βρίσκεται μέσα από την ανθρώπινη καρδιά. Μόνο η φωνή της καρδιάς ακούγεται στον ουρανό, και τα λόγια μόνο των χειλιών διαλύονται στον αέρα και χάνονται χωρίς ίχνος, σαν κυματισμοί στην επιφάνεια του νερού. Η απρόσεκτη προσευχή δεν συμβάλλει στην ενότητα των ανθρώπινων ψυχών: είναι σαν μια αλυσίδα με σπασμένους κρίκους. Πίσω από κάθε όνομα κρύβεται ένας άνθρωπος, με τις ανάγκες, τα βάσανα και τον πόνο του. Κάθε όνομα είναι ένα στόμα που μας καλεί για βοήθεια, ειδικά τα ονόματα των νεκρών - αυτή είναι μια σιωπηλή κραυγή από τους τάφους. Η στάση μας απέναντι στα ονόματα πρέπει να είναι ίδια με τους ίδιους τους ανθρώπους, που κρύβονται πίσω από αυτά, σαν πίσω από ένα πέπλο.

Υπάρχει μια καθημερινή έκφραση - "διάβασε το μνημόσυνο". Πόσο συχνά το κάνουμε αυτό κυριολεκτικά - διαβάζουμε, αντί να προσευχόμαστε, απαριθμούμε ονόματα σαν να μετράμε βότσαλα και συχνά διαβάζουμε με αποκομμένη, νυσταγμένη συνείδηση, χαλαρή θέληση, σκόρπιες σκέψεις, σαν με βλέμμα που δεν βλέπει.

Η προσευχή έχει την ίδια ρίζα με τις λέξεις «να προσεύχεσαι, να παρακαλάς, να έχεις έλεος, έλεος, τρυφερότητα». Το να προσεύχεσαι σημαίνει να ζητάς έλεος από τον Θεό, όπως ένας καταδικασμένος ζητά από τον δικαστή επιείκεια. Το να εκλιπαρείς κάποιον σημαίνει να νιώθεις τον πόνο κάποιου άλλου σαν να είναι δικός σου, να προσφέρεις ένα χέρι στον πεσμένο, σαν να επωμίζεσαι το βάρος κάποιου που έχει εξαντληθεί κάτω από το βάρος του. Το να προσεύχεσαι σημαίνει να στραφείς στον ωκεανό του Θείου ελέους, επομένως η προσευχή πρέπει να ηχεί με την έμπνευση της ελπίδας.

Μέρη του μνημείου είναι σαν τη νύχτα με τη μέρα. Οι ζωντανοί είναι στη γη, σαν στο φως της ημέρας: μπορούμε να τους δούμε, να τους ακούσουμε και να τους αγγίξουμε. Οι νεκροί έχουν μετακομίσει σε έναν κόσμο που παραμένει μυστήριο για εμάς: είναι ζωντανοί, αλλά, σαν στο σκοτάδι της νύχτας, δεν τους βλέπουμε.

Ένα μνημείο είναι ένα σύμβολο του γεγονότος ότι τα αγαπημένα μας πρόσωπα είναι πάντα μαζί μας. Ένα μνημείο είναι μια ανάμνηση θανάτου, με την οποία ο καθένας από εμάς συμφώνησε την ημέρα της γέννησής του: όσοι βρίσκονται στον κατάλογο των ζωντανών σήμερα θα συμπεριληφθούν στον κατάλογο των νεκρών, αλλά δεν υπάρχει ένα μόνο όνομα που θα μεταφερόταν πίσω, όπως ακριβώς ένα ποτάμι δεν μπορεί να κυλήσει προς τα πίσω. Ταυτόχρονα, το μνημείο είναι απόδειξη ότι δεν υπάρχει θάνατος, ότι ο θάνατος είναι μόνο ένας χωρισμός που η προσευχή υπερνικά.

Όλοι στη γη υποφέρουν - και οι δίκαιοι και οι αμαρτωλοί. όλοι χρειάζονται βοήθεια και συμπόνια, έτσι τα ονόματα γραμμένα με μελάνι γράφονται, με πνευματική έννοια, με δάκρυα και αίμα.

Το μνημείο είναι ένα βαρόμετρο της αγάπης μας: πόσο προσεκτικά το διαβάζουμε, πόσο βαθιά αυτοί που θυμόμαστε αγγίζουν τις καρδιές μας και ζεσταίνονται από τη ζεστασιά του, στο βαθμό που εκπληρώνουμε την εντολή του Θεού για την αγάπη, που είναι υπεράνω του νόμου. Αρχιμανδρίτης Ραφαήλ ( Καρελίν )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου