Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023

Βήματα προς την αχρήματη κοινωνία… Ηλεκτρονικές συναλλαγές και επιδόματα: Οι δύο αλλαγές την επομένη των εκλογών

Τη στιγμή που η Φλόριντα προβαίνει σε απαγόρευση των ψηφιακών νομισμάτων με το αιτιολογικό ότι το ψηφιακό νόμισμα αποτελεί μέσο καταγραφής και κατόπτευσης της οικονομικής δραστηριότητας των πολιτών και στην Αυστρία οι πολίτες ζητούν συνταγματική κατοχύρωση του δικαιώματος χρήσης μετρητών, στην χώρα μας έχουμε μπει σε μια ολισθηρή κατηφόρα προς τον σταδιακό περιορισμό των μετρητών με στόχο την πλήρη κατάργησή τους…
 

Την ώρα που η αξία των συναλλαγών με κάρτες κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο έδαφος, υπάρχουν δύο ζητήματα τα οποία αναμένεται να βρεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων του νέου οικονομικού επιτελείου.  Στην προσπάθεια αντιμετώπισης της «μαύρης οικονομίας», την επομένη των εκλογών της 25ης Ιουνίου, θα εξεταστεί η παροχή νέων φορολογικών κινήτρων για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών όπως και η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο θα καταβάλλονται τα κοινωνικά επιδόματα

Στο σκέλος περαιτέρω ενίσχυσης των συναλλαγών με κάρτες, οι αποφάσεις που είχαν ληφθεί για επιπλέον έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ στους φορολογούμενους που πραγματοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές από 20 επαγγελματικούς κλάδους, δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα στην «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής. Οι φορολογούμενοι συνεχίζουν να πληρώνουν με μετρητά επαγγελματίες που ανήκουν σε κλάδους με υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους φαίνεται ότι δεν απέδωσε το συγκεκριμένο μέτρο είναι το γεγονός ότι η μείωση του φόρου εισοδήματος που κερδίζει ο φορολογούμενος που ζητά και λαμβάνει απόδειξη από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών είναι πολύ μικρότερη από την έκπτωση που του κάνει ο επαγγελματίας στην τελική τιμή αν δεν πάρει απόδειξη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2022 ο συνολικός αριθμός των ενεργών καρτών πληρωμών σε κυκλοφορία ανήλθε σε 20,6 εκατ., αυξημένος κατά 4% σε σχέση με το 2021. Ο συνολικός αριθμός συναλλαγών με κάρτες πληρωμών έφτασε σε 1,93 δισ. από 1, 65 δισ. το 2021, αυξημένες κατά 16% σε σχέση με το 2021. Οι χρεωστικές κάρτες συνέχισαν να αποτελούν το κύριο υποκατάστατο της χρήσης μετρητών, με ποσοστό συμμετοχής 92% στο συνολικό αριθμό συναλλαγών με όλα τα είδη καρτών πληρωμών. Όσον αφορά την αξία των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, ανήλθε στα 94 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 14% συγκριτικά με το 2021.

Επιδόματα για πληρωμές σε επιχειρήσεις

Μία ακόμα αλλαγή που αναμένεται να «έρθει» σχετίζεται με την καταβολή των κοινωνικών επιδομάτων. Oι δικαιούχοι θα καλούνται να εξαργυρώνουν τα ποσά που λαμβάνουν μέσω των επιδομάτων σε επιχειρήσεις. Δηλαδή δεν θα μπορούν να σηκώσουν τα μετρητά. Βασικός στόχος είναι τα ποσά που εισπράττονται να δαπανώνται για την κάλυψη βασικών αναγκών.

Μένει η νέα κυβέρνηση να προσδιορίσει τη λίστα των επιδομάτων που θα καταβάλλονται με τον νέο τρόπο, τυχόν εξαιρέσεις αλλά και από πότε θα ξεκινήσει ο νέος τρόπος καταβολής αυτών. Άλλωστε παρόμοιο σύστημα είχε εφαρμοστεί για την καταβολή του fuel pass, power pass αλλά και του market pass.

naftemporiki , https://enromiosini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου