Τετάρτη 5 Απριλίου 2023

Το WEF πιέζει για το «Τέλος μετρητών» εν μέσω τραπεζικής κρίσης

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) χαιρετίζει την ευκαιρία που δόθηκε από την παγκόσμια τραπεζική κρίση να προχωρήσει προς τον στόχο του για μια «κοινωνία χωρίς μετρητά».

Το WEF του Klaus Schwab πιστεύει ότι η πρόσφατη κατάρρευση πολλών μεγάλων τραπεζών έχει δημιουργήσει ένα ιδανικό επιχείρημα για το «τέλος των μετρητών».
Το WEF έχει συνεργαστεί με βασικές τραπεζικές ελίτ για να παρουσιάσει σχέδια για την εξάλειψη του παραδοσιακού νομισματικού συστήματος και την αντικατάστασή του με κεντρικά ψηφιακά μετρητά.

Η ιδέα προωθείται από το WEF εδώ και αρκετό καιρό ως μέρος της ατζέντας «Μεγάλη επαναφορά».

Ο παγκοσμιοποιητικός οργανισμός έχει παρουσιάσει το σχέδιό του για την τελική κατάρρευση των φυσικών μετρητών σε ένα άρθρο στον ιστότοπο του WEF που συντάχθηκε από τη μακροοικονομική στρατηγική της Deutsche Bank Marion Laboure.
Η Laboure, μέλος του WEF , εστιάζει στο σχέδιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για «το τέλος των μετρητών» εισάγοντας ψηφιακά νομίσματα που εκδίδονται από την κεντρική τράπεζα (CBDC) σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα CBDC είναι ένα συγκεντρωτικό μοντέλο που προτιμούν οι παγκοσμιοποιητικές κυβερνήσεις και οι οικονομικές ελίτ, αλλά δεν πρέπει να συγχέονται με αποκεντρωμένα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin.

Όπως ανέφερε το Slay News, οι ανησυχίες έχουν αυξηθεί σχετικά με την ώθηση για CBDC που θα ελέγχονται από την κυβέρνηση.

Όπως είδαμε πρόσφατα με τις κυβερνήσεις που λογοκρίνουν τους πολίτες σε πλατφόρμες Big Tech, τα CBDC θα έδιναν στις αρχές ένα ανησυχητικό επίπεδο ελέγχου της ζωής των ατόμων.

Οι συνήθειες δαπανών του κοινού θα μπορούσαν να παρακολουθούνται από την κυβέρνηση και όσοι διαφωνούν θα μπορούσαν εύκολα να τιμωρηθούν ή ακόμα και να αποκοπούν.

Το WEF ξεχωρίζει τη Σουηδία, τη Βραζιλία και την Κίνα ως εκείνες τις χώρες που έχουν κάνει ιδιαίτερα βήματα προόδου προς τις ψηφιοποιημένες εκδόσεις των CBDC.
Στην πραγματικότητα, είναι τέτοιος ο ενθουσιασμός που ο αξιωματούχος της Deutsche Bank του WEF βλέπει τη μελλοντική κυριαρχία των CBDC, που αναλαμβάνουν σε βάρος των μετρητών ως κάτι «αναπόφευκτο».
Η πανδημία «πιστώνεται» με την επίσπευση των θεμάτων σε αυτό το μέτωπο, ιδιαίτερα στη Σουηδία.
Εν τω μεταξύ, ο ρυθμός με τον οποίο οι κυβερνήσεις προχωρούν προς τα CBDC είναι είτε ανησυχητικός είτε εντυπωσιακός, ανάλογα με το πώς βλέπετε την τάση.
Το άρθρο του WEF σημειώνει ότι το 90% των κεντρικών τραπεζών σε όλο τον κόσμο βρίσκονται τώρα στη διαδικασία δημιουργίας και δοκιμής ενός CBDC.
Αυτός ο αριθμός διπλασιάστηκε σε μόλις ένα χρόνο.
Ενώ τα CBDS θεωρούνται εξαιρετικά αμφιλεγόμενα από σημαντικό αριθμό ειδικών σε θέματα ιδιωτικότητας και ασφάλειας, ο Laboure πρότεινε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να «πουλήσουν» τη χρήση τους στο κοινό ισχυριζόμενοι ότι προσφέρουν καλύτερη φυσική ασφάλεια.
Φαίνεται ότι η πανδημία δεν ήταν η μόνη δύναμη που ώθησε τη Σουηδία να απομακρυνθεί από τα μετρητά, αλλά και ισχυρές εκκλήσεις σε συναισθήματα που παραδίδονται από δημόσια πρόσωπα.
Ο Bjorn Ulvaeus των ABBA πιστεύει προφανώς ότι η παρουσία μετρητών είναι ο λόγος που κλέβονται σπίτια.
Ο Ulvaeus λέει ότι ήταν η εμπειρία του γιου του με διαρρήκτες που προκάλεσε αυτόν τον «ευαγγελισμό κατά των μετρητών».
Ωστόσο, οι περισσότερες διαρρήξεις περιλαμβάνουν κλοπή περιουσίας και όχι χρημάτων, καθώς είναι σπάνιο οι άνθρωποι να κρατούν μεγάλα χρηματικά ποσά στα σπίτια τους.
Ο Ulvaeus δεν ήταν ο μόνος, γιατί η σουηδική κυβέρνηση έχει συμμετάσχει πλήρως εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία.
Και τα επιθυμητά αποτελέσματα ήταν αναπόφευκτα.
«Σύμφωνα με έρευνα του 2020 της Riksbank, από το 2010 έως το 2020, το ποσοστό των ανθρώπων στη Σουηδία που χρησιμοποίησαν μετρητά μειώθηκε από περίπου 40% σε λιγότερο από 10%,» γράφει ο στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank του WEF.
Στην Κίνα, αυτά τα στοιχεία δείχνουν μειωμένη κυκλοφορία χρήματος στο 8,2% του ΑΕΠ το 2022, από 11% το 2012.
Τα υψηλά επιτόκια επηρεάζουν επίσης τα χαμηλότερα ποσά μετρητών σε κυκλοφορία, γράφει η Laboure.
Τώρα όμως, οι γεωπολιτικές κινήσεις και αποφάσεις παράγουν υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος τείνει να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Ωστόσο, το WEF παραδέχεται ότι ο απώτερος στόχος του να τερματίσει τα μετρητά μπορεί να είναι κάπως μακριά, παρά την πρόσφατη «τάση προς μια κοινωνία χωρίς μετρητά».
Ωστόσο, το WEF φαίνεται να είναι πεπεισμένο ότι είναι θέμα χρόνου να εξαλειφθούν τα μετρητά.
«Παρά την τάση προς μια κοινωνία χωρίς μετρητά και την πρόοδο των CBDCs, το τέλος των μετρητών είναι ακόμη ορατό και θα εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως αποθήκη αξίας και μέσο πληρωμής για κάποιο χρονικό διάστημα», προειδοποιεί το άρθρο του WEF.
Εν τω μεταξύ, τα μετρητά, τα φυσικά περιουσιακά στοιχεία και η αποκεντρωμένη κρυπτογράφηση παραμένουν ο μόνος τρόπος για τους ανθρώπους να διατηρήσουν το απόρρητό τους και να έχουν τον πλήρη έλεγχο των οικονομικών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου