Σάββατο 1 Απριλίου 2023

Απάντησες « Μολών λαβέ», με τ’ όπλον εις το σιέριν, του Λεωνίδα απόγονε να πολεμά, που ξέρει ( Ποίημα- Στο Γρηγόρη Αυξεντίου).

Κύπρο μας αγαπημένη   

 

Κ.Σ.        (Γρηγόρης Αυξεντίου «Ο Σταυραετός». Το επιβλητικό άγαλμα ευρίσκεται  δίπλα στην υπέροχη Μονή της Παναγίας του Μαχαιρά. Η Μονή ευρίσκεται στο ανατολικό άκρο της οροσειράς του Τροόδους  κοντά στην κορυφή Κιόνια (1423 μ), σε υψόμετρο 870 μέτρων. Το κρησφύγετο και τόπος της θυσίας του ήρωα, όπου άγγλοι στρατιώτες μετά από μάχη πυρπόλησαν με τρεις εμπρηστικές βόμβες και έκαψαν τον Έλληνα αδελφό μας ευρίσκεται στην πλαγιά του Μαχαιρά, λίγα μέτρα κάτω από το άγαλμα).  

              Ο Ελληνισμός της Κύπρου κάθε χρόνο την 1η Απριλίου, τιμά την εθνική επέτειο της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ εναντίον των Άγγλων αποικιοκρατών.

Την 1η Απριλίου 1955, οι Ελληνοκύπριοι ξεσηκώθηκαν για να αποτινάξουν τον βρετανικό ζυγό και να ενώσουν την Μεγαλόνησο με την Μητέρα Ελλάδα. Η διάρκεια αυτού του αγώνα ήταν από το 1955 έως το 1959 και έληξε με τις «Συμφωνίες Λονδίνου – Ζυρίχης», με τις οποίες  η Κύπρος ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος, με την επωνυμία Κυπριακή Δημοκρατία και με τρεις εγγυήτριες δυνάμεις ( Αγγλία, Ελλάδα, Τουρκία ).

    Τον Ιανουάριο του 1950, η εκκλησία της Κύπρου, διοργάνωσε δημοψήφισμα με στόχο την απελευθέρωση και την ένωση με την Ελλάδα. Τα αποτελέσματα υπήρξαν συντριπτικά. Το 95,7% των Κυπρίων, ψήφισαν υπέρ του αιτήματος αυτού. Αξίζει να σημειωθεί ότι, θετικά ψήφισαν και οι Τουρκοκύπριοι. Το Λονδίνο όμως, απέρριψε το δημοψήφισμα παρόλο που η Βρετανία είχε υποσχεθεί ότι, θα παραχωρούσε την Κύπρο στην Ελλάδα, εάν οι Έλληνες συμμαχούσαν εναντίον του άξονα στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πράγμα το οποίο και έπραξαν. Τόσο οι Έλληνες, όσο και οι Ελληνοκύπριοι, οι οποίοι ακολούθησαν τον αγγλικό στρατό,  συνέβαλαν ουσιαστικά στη νίκη των συμμάχων εναντίον του άξονα.

    Δυστυχώς όμως, οι Βρετανοί δεν κράτησαν την υπόσχεση τους, αναγκάζοντας τους Ελληνοκύπριους να ξεσηκωθούν ζητώντας επιτακτικά την Ελευθερία τους και την ένωση με την Ελλάδα.

    Τον Νοέμβριο του 1954, φθάνει κρυφά στο νησί ο Κύπριος στην καταγωγή, συνταγματάρχης Γεώργιος Γρίβας «Διγενής» και συγκροτεί την ΕΟΚΑ (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών), η οποία και αναλαμβάνει δράση εναντίον των Άγγλων κατακτητών, την 1η Απριλίου 1955. Πολιτικός  αρχηγός ήταν ο Πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ο Γ΄.

    Τα τέσσερα χρόνια του κυπριακού αγώνα δημιούργησαν το έπος της ΕΟΚΑ. Σύσσωμος ο κυπριακός λαός, έγραψε σελίδες απίστευτου  ηρωισμού και αυτοθυσίας. Η μαθητιώσα νεολαία, υπήρξε πρωτοπόρα στον ασύμμετρο αυτό αγώνα, που ανάγκασε ακόμη και τους ίδιους τους Άγγλους στρατάρχες να ομολογήσουν ότι « Η ΕΟΚΑ στρατηγικά ήταν αήττητη».

  Κατά την διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, αμέτρητο αίμα χύθηκε και πότισε τα ιερά χώματα της Μεγαλονήσου.

   Γρηγόρης Αυξεντίου, Ευαγόρας (Βαγορής) Παλληκαρίδης, Καραολής, Δημητρίου, Πατάτσος και πολλοί άλλοι αγωνιστές της ΕΟΚΑ, ευρίσκονται σήμερα θαμμένοι στα «Φυλακισμένα Μνήματα», στη Λευκωσία.

Η ένωση με την Ελλάδα δεν πραγματοποιήθηκε. Ένας Αττίλας ρήμαξε τα ιερά χώματα της κυπριακής γης, βυθίζοντας την στο πόνο, το δάκρυ και το αίμα. Ένας Αττίλας από την Ανατολία, ήρθε και έστησε το ματωμένο θρόνο του στα ύψη του υπερήφανου Πενταδάκτυλου, σε όλο το βόρειο τμήμα του νησιού.

   Όμως! Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, οι σκιές των ψυχών των ηρωικών εκείνων παλληκαριών της ΕΟΚΑ του 1955-59, αιωρούνται πάνω από τα σκλαβωμένα χώματα και στοιχειώνουν ολοένα οποιοδήποτε Αττίλα, σαν ένας αόρατος χάροντας, έτοιμος να τον κατασπαράξει• σαν ένας φωτεινός φάρος που οδηγεί στο δρόμο για τη λευτεριά. ( Τέρψας Αγαθοκλέους – Παπακώστα,  πηγή: Ιερό Ησυχαστήριο Αγίας Τριάδος Λυθροδόντας Λευκωσίας Κύπρου).

                        

Ποίημα-ΣΤΟ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ

Ξύπνα, Γρηγόρη, αθάνατε!

Ως πόσο να τζιοιμάσαι?

Εν μαύρη η Κύπρος η μισή

Τζιαι ξανακαρτερά σε.


Ποττέ σου δεν εσκέφτηκες

Πλούτη τζιαι μεγαλεία.

Τη δόξα, που ‘σιει αξία.


Μία στρατιά αιχμάλωτον

Έθελε να σε πιάσει

Τζιαι δόξασες του Μασιαιρά

Τα όρη, τζιαι τα δάση.


Απάντησες « Μολών λαβέ»

Με τ’ όπλον εις το σιέριν,

Του Λεωνίδα απόγονε

να πολεμά, που ξέρει.


Η Λύση, που γεννήθηκες,

Εν υποδουλωμένη.

Ξύπνα τζιαι πολευτέρωστην,

!!! Γιατί σε περιμένει.

( απόσπασμα του ποιήματος απαγγέλουν  στο παρακάτω βίντεο οι μαθητές της Γ' τάξης του Β' Δημοτικού Σχολείου Μακεδονίτισσας Λευκωσίας, στην σχολική γιορτή της 31ης-3-2023).


Κ.Σ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου