Η σπάνια εικόνα ήρθε από τη Βιθυνία
Tην προστάτιδά της, την Παναγία «Τριχερούσα», τίμησε η κωμόπολη της Νέας Κίου στην Αργολίδα. Η εικόνα έχει μεταφερθεί από την Κίο της Βιθυνίας, το επίνειο της Προύσας και έδρα της Μητρόπολης Νίκαιας, και φυλάσσεται στον ενοριακό ναό Θεομάνας.
Το κειμήλιο διασώθηκε κατά την περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής, 100 χρόνια πριν. Στον ίδιο ναό βρίσκονται συνολικά τέσσερις εικόνες από τη Βιθυνία.
Την παραμονή της γιορτής, τη Δευτέρα 11 Ιουλίου, τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός από τους εφημέριους του ναού και ακολούθως έγινε λιτάνευση.
Η εικόνα της Τριχερούσας (Κουκουζέλησας) έχει μεγάλη συναισθηματική αξία για τους κατοίκους της περιοχής. Τη διέσωσε η Ζωή Πιππίδου, η οποία την έκοψε στη μέση για να καταφέρει να την κρύψει από τους Τούρκους.
Είναι μεγάλης παλαιότητας και ιδιαιτέρως ξεχωριστή γιατί αποτελεί έναν συνδυασμό μοναδικό στα ελληνοχριστιανικά δεδομένα, της Παναγίας της Κουκουζέλησας της Μονής Μεγίστης Λαύρας και της Τριχερούσας της Μονής Χιλιανδαρίου Αγίου Όρους.
Εκατέρωθεν της μορφής της Παναγίας απεικονίζονται ο Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης και ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης, όπως στην Κουκουζέλησα της Μεγίστης Λαύρας. Επίσης υπάρχει ασημένιο τρίτο χέρι που παραπέμπει στην Τριχερούσα του Χιλιανδαρίου και στο θαύμα της Παναγίας στον Άγιο Ιωάννη τον Κουκουζέλη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου