Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Ο Επίτροπος της ΕΕ υποβαθμίζει τη σφαγή χριστιανών στη Νιγηρία λέγοντας ότι δεν «έχει σχέση με την θρησκεία»

 

Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στις 8 Ιουνίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που προκλήθηκε από τη σφαγή Χριστιανών στη Νιγηρία που συνέβη σε μια εκκλησία κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας την ημέρα της Πεντηκοστής, ο Επίτροπος Βάλντις Ντομπρόβσκις (φώτο) υποβάθμισε σοβαρά τις επιθέσεις αποδίδοντάς τες σε «υπόκρυφα αίτια πέρα ​​από την πίστη» όπως «περιορισμένους πόρους» και «κακή εκπαίδευση», «ανεργία», μεταξύ άλλων.

Αυτές οι διαβεβαιώσεις αγνοούν ότι οι δράστες ανήκουν στην τζιχαντιστική τρομοκρατική οργάνωση Μπόκο Χαράμ. Τέτοιες δηλώσεις απομακρύνουν κάθε συζήτηση από το ζήτημα των τρομερών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της θρησκευτικής ελευθερίας στη Νιγηρία, οι οποίες έχουν ήδη στοιχίσει τη ζωή χιλιάδων Χριστιανών τα τελευταία χρόνια.

Ο Επίτροπος της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις (Valdis Dombrovskis) είπε ότι «η συχνότητα και η κλίμακα της βίας στη Νιγηρία είναι συγκλονιστική». Αλλά στη συνέχεια είπε: «Ωστόσο, καθώς η βία στη Νιγηρία είναι αδιάκριτη, στοχεύει εξίσου χριστιανούς και μουσουλμάνους, με στόχο τη δημιουργία χάους όσο το δυνατόν, με σκοπό τη διαίρεση της κοινωνίας.

                  

Οι βαθύτερες αιτίες της ανασφάλειας που επικρατεί στη Νιγηρία δεν έχουν τις ρίζες τους κυρίως στη θρησκεία. Αν και ορισμένες από τη βία μπορεί πράγματι να στοχεύουν σε θρησκευτική βάση, οι συχνές πράξεις βίας στη Νιγηρία οφείλονται κυρίως στις υποκείμενες συνθήκες πέρα ​​από την πίστη, όπως ο ανταγωνισμός για σπάνιους πόρους, η ενδημική φτώχεια και η ανισότητα, η κακή εκπαίδευση και η πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, η ανεργία των νέων, τα εθνικά παράπονα και ένα γενικό αίσθημα αποκλεισμού».

Παρόμοιες δηλώσεις που υπονομεύουν το ζήτημα της θρησκευτικής ελευθερίας έκανε και ο Ιρλανδός πρόεδρος, Michael D. Higgins, μετά τη σφαγή στην καθολική εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου Ξαβιέ στο Owo στις 5 Ιουνίου.

Ο επίσκοπος Jude Ayodeji Arogundade του Ondo, ο οποίος ανήκει σε μια επισκοπή όπου τουλάχιστον 40 άνθρωποι δολοφονήθηκαν σε λειτουργία την Κυριακή της Πεντηκοστής, είπε ότι «η απόδοση βίας κατά των χριστιανών της Νιγηρίας στην κλιματική αλλαγή (!) είναι εσφαλμένη και τραβηγμένη», όπως αναφέρει το CNA.

Ο επίσκοπος πρόσθεσε επίσης: "Τα θύματα της τρομοκρατίας ανήκουν σε μια άλλη κατηγορία με την οποία τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί! Είναι πολύ σαφές σε όποιον παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στη Νιγηρία τα τελευταία χρόνια ότι τα βασικά ζητήματα των τρομοκρατικών επιθέσεων, της ληστείας, και η αμείωτη επίθεση στη Νιγηρία και στην περιοχή του Σαχέλ και η κλιματική αλλαγή δεν έχουν τίποτα κοινό».

                

Το Aljazeera αναφέρει ότι ο υπουργός Πληροφοριών της Νιγηρίας, Λάι Μοχάμεντ, είπε στους δημοσιογράφους ότι ένοπλες συμμορίες και μαχητές που ανήκουν στη Μπόκο Χαράμ ευθύνονται για τις επιθέσεις. Είπε: «Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι υπάρχει ένα είδος ανίερης συνεργασίας μεταξύ ληστών και ανταρτών της Μπόκο Χαράμ».

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης στην εκκλησία Owo κατά τη διάρκεια της Πεντηκοστής, τουλάχιστον 50 Χριστιανοί δολοφονήθηκαν και αρκετοί άλλοι απήχθησαν, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Open Doors.

               

Ένα μήνα πριν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την πρόταση για συζήτηση μιας άλλης αντιχριστιανικής επίθεσης στη Νιγηρία, όπου η φοιτήτρια Debora Samuel σκοτώθηκε βάναυσα από τους συνομηλίκους της επειδή φέρεται να είχε εκφράσει «λόγια βλασφημίας». (OIDAC)

ΚΟ / πηγή redskywarning.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου