Η Ουκρανία θεωρείται «σιταποθήκη» της Ευρώπης και μια εισβολή θα είχε ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί σκληρά η αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων της ΕΕ.AP Photo / Ed Andrieski
Οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μπορεί να αυξάνονται, καθώς κλιμακώνεται η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας, αλλά ο αντίκτυπος στην ενέργεια δεν θα είναι η μόνη συνέπεια. Από το σιτάρι στο κριθάρι και από τον χαλκό στο νικέλιο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι εφοδιαστικές αλυσίδες πρόκειται να διαταραχθούν σημαντικά εάν έχουμε μια σύρραξη ή εκτεταμένους εμπορικούς περιορισμούς.
Αλλά και η Ρωσία είναι επίσης κορυφαίος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο. Μαζί με την Ουκρανία, και οι δύο αντιπροσωπεύουν περίπου το 29% της παγκόσμιας εξαγωγικής αγοράς σιταριού. Εμπάργκο στις ρωσικές εξαγωγές θα οδηγούσε σε σημαντικό περιορισμό των προσφερόμενων διεθνώς ποσοτήτων.
Αλλά οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο βαθιές. Η Ουκρανία είναι ένας τεράστιος πάροχος πρώτων υλών, χημικών προϊόντων, ακόμη και μηχανημάτων. Είναι επίσης σημαντικός προμηθευτής ορυκτών και άλλων εμπορευμάτων. Την ίδια στιγμή, η Ρωσία ελέγχει περίπου το 10% των παγκόσμιων αποθεμάτων χαλκού και είναι σημαντικός παραγωγός νικελίου και πλατίνας.
Το νικέλιο είναι βασική πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται στις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων και ο χαλκός χρησιμοποιείται ευρέως από την κατασκευή ηλεκτρονικών έως τις οικοδομές.
Και ενώ το μεγαλύτερο μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επηρεαστεί από την κλιμακούμενη κρίση, η Γερμανία θα μπορούσε να πληγεί ιδιαίτερα σκληρά.
Η Γερμανία αντλεί το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών της αναγκών από το φυσικό αέριο που λαμβάνει από τη Ρωσία και μια διαταραχή στην προμήθεια αερίου θα μπορούσε να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τη μεταποιητική παραγωγή στη Γερμανία.
Τέλος, οποιεσδήποτε διαταραχές στον εφοδιασμό φυσικού αερίου θα επηρεάσουν με τη σειρά τους την παραγωγή συγκεκριμένων προϊόντων στην ΕΕ, όπως π.χ. τα λιπάσματα, και αυτό είναι βέβαιο ότι θα πλήξει περαιτέρω τη γεωργία. Να σημειωθεί πως τα λιπάσματα ήταν ήδη σε έλλειψη πέρυσι, γεγονός που οδήγησε σε εκτίναξη των τιμών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου