Μάς αναφέρει ο Μέγας Βασίλειος:
«Είσαι φτωχός; έχεις οπωσδήποτε άλλον φτωχότερο από εσένα. Έχεις για δέκα ημέρες τρόφιμα; Εκείνος έχει για μία. Σαν καλός και ευγνώμωνας να εξισώσης το περίσσευμά σου με τον φτωχό. Μη διστάσης να δώσης από το λίγο.
Και εάν σου περισσεύη ένα ψωμί και σου κτυπήση την πόρτα ο ζητιάνος, πάρε από την αποθήκη το ένα ψωμί και αφού το βάλης στα χέρια του, ύψωσε το βλέμμα σου στον ουρανό και πές λόγο θλιβερό και ευγνώμονα:
«Ένα ψωμί, όπως βλέπεις, Κύριε, και ο κίνδυνος είναι ολοφάνερος. Αλλ' έγω θέτω την εντολή σου επάνω από εμένα και από το λίγο δίνω στον αδελφό μου. Δώσε λοιπόν και σύ στον δούλο σου, που κινδυνεύει. Γνωρίζω καλά την αγαθότητά σου και ελπίζω στην δύναμί σου. Δεν αναβάλλεις για πολύ τις δωρεές, αλλά τις σκορπάς, όταν θέλης».
Καί αν έτσι μιλήσης και ενεργήσης, τον άρτο που δίνεις σε καιρό δυσκολίας, γίνεται σπόρος γεωργικός, αποφέρει πλούσιο τον καρπό, είναι προκαταβολή της τροφής, γίνεται πρόξενος ελέους. Πές και εσύ σε παρόμοιες περιστάσεις τον λόγο της χήρας της Σιδωνίας.
«Ζή Κύριος, δεν έχω τίποτε άλλο παρά μόνο μία χούφτα αλεύρου για την διατροφή την δική μου και των παιδιών μου».
Και εάν δώσης από το υστέρημα, θα έχης και σύ το λαδοδοχείο κατάμεστο από δωρεά και την αλευραποθήκη ακένωτη. Διότι για τους πιστούς φιλότιμα εργάζεται η χάρις του Θεού και μιμείται τα πηγάδια, τα οποία πάντοτε αδειάζουν, αλλά δεν εξαντλούνται» (ΕΠΕ 7,148-150).
πηγή: https://hristospanagia3.blogspot.com , https://synaxipalaiochoriou.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου