Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

ΤΡΑΓΕΛΑΦΟΣ: «Καλύπτουν» τον Χριστό με τζαμαρίες και εφέ – Η Ελλάδα απαντά στον Ερντογάν με αριθμούς


«H στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στις κινήσεις του Προέδρου της Τουρκίας είναι σαφής και ξεκάθαρη και έχει αποτυπωθεί σε όλα τα επίπεδα» τόνισε στη Βουλή η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σχετικά με τις προκλητικές κινήσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την Αγία Σοφία. Υπογράμμισε δε πως, σε αντίθεση με την στάση της γείτονας, η Ελλάδα έχει επενδύσει πάνω από 50 εκατ. ευρώ την τελευταία 20ετία για την προστασία μνημείων της οθωμανικής περιόδου στη χώρα μας.


Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανέφερε ότι «όπως έχω δηλώσει η κίνηση αυτή του Ερντογάν είναι μία πρόκληση για όλους, διότι ένα μνημείο παγκόσμιας αξίας με πολύ σοβαρούς, με τεράστιους συμβολισμούς, μετατρέπεται σε ένα ισλαμικό τέμενος για να εξυπηρετήσει τις προσωπικές πολιτικές του Προέδρου της Τουρκίας και με αυτόν τον τρόπο να ικανοποιήσει το εσωτερικό του ακροατήριο».
Η κ. Μενδώνη, θέλοντας να καταδείξει τη διαφορά του τι σημαίνει σεβασμός στον Πολιτισμό και την Ιστορία ανέφερε πως το «υπουργείο Πολιτισμού από το 2000 μέχρι σήμερα, αυτή την εικοσαετία, έχει επενδύσει περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ στην αποκατάσταση και ανάδειξη μνημείων της οθωμανικής περιόδου, από τζαμιά, τεκέδες, τεμένη, μαυσωλεία, όλη την γκάμα των μνημείων της περιόδου αυτής, ακριβώς διότι σέβεται με τον ίδιο τρόπο τα μνημεία που ανήκουν στην ελληνική επικράτεια».
Η υπουργός προχώρησε σε αυτές τις δηλώσεις από το βήμα της Ολομέλειας, απαντώντας σε σχετικές αναφορές του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη που μίλησε για μια «προκλητική και απαράδεκτη απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει ένα οικουμενικής αξίας και σημασίας δημιούργημα, του παγκόσμιου πολιτισμού σε τζαμί» σημειώνοντας πως «πέρα την ιστορική και συναισθηματική αξία για μας τους Έλληνες, αλλά και για το σύνολο των χριστιανών σε όλο τον κόσμο, είναι ένα μνημείο που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα, ενταγμένο από το 1985 στον κατάλογο των προστατευόμενων μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO».


«ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ» ΤΟΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟ ΤΖΑΜΙ – ΕΦΕ



Άκρα μυστικότητα τηρούν οι τουρκικές αρχές αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο θα καλύπτονται τα ιστορικά ψηφιδωτά του Αγίας Σοφίας τις ώρες που θα τελείται η μουσουλμανική προσευχή.
Ο ιστότοπος odatv4.com δημοσιεύει σήμερα πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες έχει ήδη αποφασιστεί ότι θα τοποθετηθεί στον ναό μπροστά από τα ψηφιδωτά ένα σύστημα με ειδικό τζάμι, το οποίο με το πάτημα ενός κουμπιού την ώρα της προσευχής, θα δημιουργεί συσκότιση στο σημείο, «καλύπτοντας» τις αγιογραφίες.
Τις υπόλοιπες ώρες τα ψηφιδωτά θα είναι ορατά στον κόσμο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα την ειδική αυτή κατασκευή ετοιμάζει η κρατική υαλουργία «Şişecam».



ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΑΡΟΚ – ΦΙΕΣΤΑ
Στο μεταξύ, οι εργασίες και οι παρεμβάσεις στο σύμβολο της Ορθοδοξίας, προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς ώστε όλα να είναι έτοιμα για την 24η Ιουλίου. Τουρκικά μέσα επικαλούμενα κυβερνητικές πηγές προαναγγέλλουν μια άνευ προηγουμένου μεγαλειώδη εκδήλωση με προσευχή στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει ο πρόεδρος Ρετζέπ ταγίπ Ερντογάν.

Αναλυτές δεν αποκλείουν μάλιστα, την ημέρα εκείνη να τεθεί για μία ακόμα φορά θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης από τον ίδιο τον Ερντογάν. Ας μην ξεχνάμε ότι στις 24 Ιουλίου συμπληρώνονται 97 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης που σήμανε τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την μεγάλη φιέστα ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, ανακοίνωσε ότι ιδρύεται μουσείο κοντά στην Αγία Σοφία όπου θα εκτίθενται φορητές εικόνες και χριστιανικά αντικείμενα.

Γνωστοποίησε ότι για το σκοπό αυτό έχει παραχωρηθεί στο υπουργείο Πολιτισμού το κτίριο του Κτηματολογίου που βρίσκεται στην πλατεία Σουλτάναχμετ και εκεί θα εκτεθούν τα περίπου 1359 και αντικείμενα που βρίσκονται στη συλλογή εικόνων και εκκλησιαστικών αντικειμένων του υπουργείου.

«Όλοι μπορούν να εκφράσουν την άποψή τους για το ‘τζαμί της Αγίας Σοφίας’, αλλά κανείς δεν είναι υπεράνω της απόφασης που έλαβε η ανεξάρτητη δικαιοσύνη και την καλωσόρισε το έθνος μας» υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού ισχυριζόμενος ότι «το τουρκικό έθνος έδωσε αγώνα για να διατηρηθεί μέχρι σήμερα το ‘τζαμί της Αγίας Σοφίας’»
«Αν σήμερα η Αγία Σοφία είναι όρθια και βρίσκεται στην λίστα της Unesco, το χρωστά στο τουρκικό έθνος το οποίο φρόντισε για 576 χρόνια επιμελώς» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο πρωτόκολλο συνεργασίας που υπέγραψε το υπουργείο Πολιτισμού με τη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της χώρας, ο κ. Ερσόι είπε ότι αυτό πηγάζει από τις διεθνείς συμβάσεις, προκειμένου να διατηρηθεί ο χαρακτήρας της Αγίας Σοφίας, ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.


Από την πλευρά του ο επικεφαλής της διεύθυνσης θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς είπε ότι «η Αγία Σοφία έχει λειτουργήσει ως τζαμί για 481 χρόνια από το 1453. Θα συνεχίσει να υπηρετεί τους μουσουλμάνους αλλά θα συνεχίσει να υπηρετεί ολόκληρη την ανθρωπότητα χωρίς καμιά διάκριση στη θρησκεία, τις πεποιθήσεις, τη φυλή» ανέφερε ο Αλί Ερμπάς υποστηρίζοντας ότι «η αρχιτεκτονική του ‘τζαμιού της Αγίας Σοφίας’ είναι μια αξία από την οποία μπορούν να επωφεληθούν από το παρελθόν του άνθρωποι όλων των θρησκειών».


Ερντογάν: Η Αγία Σοφία είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας



Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι ζήτημα εθνικής κυριαρχίας, επανέλαβε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας άνευ ουσίας και «κενές» τις διεθνείς αντιδράσεις.
Παράλληλα, εξαπέλυσε βολές  κατά της Αιγύπτου, τονίζοντας ότι οι ενέργειές της στη Λιβύη και η υποστήριξή της προς τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ είναι παράνομες.


Επί τάπητος στην Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες το θέμα της Αγίας Σοφίας- Συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος



Πολυμέτωπος διπλωματικός μαραθώνιος για το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αλλά και της τουρκικής προκλητικότητας εν γένει, βρίσκεται σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με ενημέρωση από τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ανοικτά το ζήτημα αυτό κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ζήτησε ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση.
Επιπλέον, έθιξε το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υπογραμμίζοντας ότι είναι ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκευτικό διάλογο.
Τέλος, ζήτησε να συζητηθεί αναλυτικά η σχέση Ε.Ε.-Τουρκίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Συλλογικά πρέπει να απαντά η ΕΕ κάθε φορά που η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Ειδικότερα, στο τουίτ που ανήρτησε πριν από λίγο ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι «κάθε φορά που η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει τα ζωτικά συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών της, η Ένωση πρέπει να ανταποκρίνεται συλλογικά και αποφασιστικά με συγκεκριμένους όρους».
Νωρίτερα, εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε μέσω Twiiter πως ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έθεσαν το ζήτημα των σχέσεων με την Τουρκία.
Πιο συγκεκριμένα, ο Μπάρεντ Λέιτς έγραψε: «Κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπήρξε σύντομο μήνυμα για τις σχέσεις με την Τουρκία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Αναστασιάδη».

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, την προσεχή Τρίτη θα βρίσκεται στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, όπου θα έχει επαφές με τον Νίκο Δένδια. Στο τραπέζι θα τεθούν τα ελληνοτουρκικά ζητήματα, μεταξύ των οποίων και το θέμα της Αγίας Σοφίας. Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία έχει την προεδρία στην Ευρώπη το τρέχον εξάμηνο.


ΨΗΦΙΣΜΑ ενάντια «στους βέβηλους σχεδιασμούς της Τουρκίας»



Σε μια ακόμα σημαντική διεθνή πρωτοβουλία για την Αγία Σοφία προχώρησε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του ΕΜΠ για την προστασία της Αγιά Σοφιάς, καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου κ. Τώνια Μοροπούλου. Η Ελληνίδα επιστήμονας που έχει εργαστεί για την αντισεισμική θωράκιση και άλλα έργα που πραγματοποιήθηκαν στον ναό, σε ανοικτή επιστολή της καλεί ακαδημαϊκούς και επιστήμονες από όλον τον κόσμο να ενώσουν τις φωνές τους ενάντια «στους βέβηλους σχεδιασμούς του Τούρκου Προέδρου». 
ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ
Στην ανοιχτή επιστολή- έκκληση η κ. Μοροπούλου τονίζει:
«Επιστήμονες και Ακαδημαϊκοί σε όλο τον κόσμο που εργάζονται για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενώνουμε τη φωνή μας με όλες τις δυνάμεις της Παγκόσμιας Κοινότητας που υπερασπίζονται το σπουδαιότερο ιστορικό-θρησκευτικό σύμβολο της Ορθοδοξίας και του Βυζαντίου, την Αγιά Σοφιά του Ιουστινιανού και αγωνίζονται να αποτρέψουν τους εμπρηστικούς και βέβηλους σχεδιασμούς του Τούρκου Προέδρου να τη μετατρέψει τελικά σε Ισλαμικό Τέμενος.
Η Αγιά Σοφιά αποτελεί κηρυγμένο από την UNESCO Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η δεοντολογία της προστασίας της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς απαιτεί το σεβασμό και την ανάδειξη των αξιών όλων των ιστορικών περιόδων του μνημείου. Η θέσπιση της Αγιά Σοφιάς ως Μουσείου, και μάλιστα στο Σύνταγμα της σύγχρονης Τουρκίας το 1934 από τον Ατατούρκ, υπογράμμισε την απόλυτη αυτή επιταγή αναγνώρισης και διατήρησης των αξιών της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Η ανατροπή του καθεστώτος αυτού από τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν και η προσπάθειά του περί μονομερούς λειτουργίας της Αγιά Σοφιάς ως Ισλαμικού Τεμένους παραβιάζει όλες τις αξίες του μεγάλου Μνημείου που πρέπει να διατηρηθούν. Βεβηλώνει τη λειτουργία του ως Μνημείου που ενώνει διαφορετικούς Πολιτισμούς και Θρησκείες, όπως εκφράστηκε στο Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου του Princeton, του Αντισεισμικού Ινστιτούτου Kandilli του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στις 19 Μαρτίου 1994 στην Κωνσταντινούπολη για την αντισεισμική προστασία της Αγιά Σοφιάς, την οποία και υπηρέτησε αποτελεσματικά κατά το μεγάλο σεισμό του Αυγούστου 1999, καθώς και για το μη καταστροφικό έλεγχο για την έλεγχο για την αποκάλυψη των ψηφιδωτών και για τη συντήρησή τους».
Επιπλέον επισημαίνει ότι «παραβιάζει τη Συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας γα την επιστημονική, τεχνολογική και πολιτιστική συνεργασία που κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων και την Τουρκική Εθνοσυνέλευση το 2001, όπου αναφέρεται στην υποδειγματική ανάπτυξή της σε εμβληματικά Μνημεία-Μουσεία, όπως η Αγιά Σοφιά» και καταλήγει: «Απευθύνουμε έκκληση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς, Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και Επιστημονικά Fora, ώστε να αποδοκιμάσουν κάθε απαξία, όπως αυτές που μεθοδεύει ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν για το μοναδικό Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Αγιά Σοφιάς, κάθε εμπρηστική ενέργεια για τη συνεργασία των λαών όλου του κόσμου, με έμφαση στη Μεσόγειο και ιδιαίτερα στα ευαίσθητα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, κάθε αναίρεση της ίδιας τελικά της Σύγχρονης Τουρκίας, του Συντάγματος και των κυρωμένων διακρατικών συνεργασιών της.
Υψώνουμε τη φωνή μας να υπερασπιστούμε τις αξίες της Αγιά Σοφιάς του Ιουστινιανού, ενός μεγάλου Μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που ενώνει την Οικουμένη και καταξιώνει τον άνθρωπο, άνω θρώσκοντα».
Εκτός από τον πρύτανη του ΕΜΠ την έκκληση υπέγραψε και ο Ahmet Çakmak, επικεφαλής της Ερευνητικής Ομάδας του Πανεπιστημίου του Princeton για την προστασία της Αγιά Σοφιάς – Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Princeton.


ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΧΙ ΣΤΗ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

"Να' ναι Ευλογημενο" - Π. ΣΥΜΕΩΝ ΚΡΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

"Να' ναι Ευλογημενο" - Π. ΣΥΜΕΩΝ ΚΡΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Δημοφιλεις αναρτησεις

Επισκεπτες - VISITORS