Η Τουρκία έκλεισε τις πύλες του φράγματος του Ευφράτη και μείωσε τη ροή των υδάτων κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από την υπογραφή συμφωνίας του 1987 (Τουρκίας-Συρίας) που υποχρεώνει την Τουρκία να διοχετεύει μέσω του φράγματος 500 κ.μ νερού ανά δευτερόλεπτο ενώ αυτή πλέον δεν αφήνει παρά μόνο 150 κ. μ υδάτων ανά δευτερόλεπτο ημερησίως! Αυτό πριν την έναρξη της μάχης που έρχεται πιθανότατα για Ιντλίμπ παρά το διπλωματικό πυρετό!
Στράγγιξε ο Ευφράτης που αρδεύει υπό κανονικές συνθήκες το ένα τρίτο των καλλιεργήσιμων εκτάσεων στη Συρία.
Ο πόλεμος του νερού καλά κρατεί μεταξύ Τουρκίας-Συρίας όπως και μεταξύ Αιγύπτου και Αιθιοπίας μ΄εμπλοκή και Σουδάν με το Κάιρο να διαμηνύει στην Αιθιοπία πως αν γεμίσει το φράγμα της Αναγέννησης που έφτιαξε με νερό του Νείλου και τ΄αποκόψει προς αυτήν θα της κηρύξει πόλεμο..
Είναι οι μέρες της επαλήθευσης της προφητείας του Αγίου Γέροντα Παισίου του Μικρασιάτη καθώς φέρεται να είχε προβλέψει ”όταν ακούσετε ότι τα νερά του Ευφράτη τα κόβουν ψηλά οι Τούρκοι με φράγματα, να ξέρετε ότι ήδη μπήκαμε στην προετοιμασία του Αρμαγεδδώνα και ότι 200.000.000 στρατός θα διαβεί τον Ευφράτη για την Μέση Ανατολή και ότι το ξανθόν γένος, δηλαδή οι Ρώσοι, θα πολεμήσουν εναντίον της Τουρκίας»
Η Τουρκία κόβει και τον Τίγρη που αρδεύει το Ιράκ
Παράλληλα η Τουρκία κόβει και τα νερά του Τίγρη προς το Ιράκ αφού εγκαινιάζει γιγαντιαίο φράγμα εγκαινιάζοντας το γιγαντιαίο φράγμα το «Ilisu» στον ποταμό Τίγρη στα σύνορα με Ιράκ στα 65 χλμ από Ιράκ χωρίς να καταλήξει σε συμφωνία με τη γειτονική χώρα που να εγγυάται τη δίκαιη λειτουργία του.
Ο Ιρακινός υπουργός Υδατικών Πόρων Mahdi Rashid Mahdi είπε ότι το τουρκικό φράγμα Ilisu θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στον ποταμό Τίγρη μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας πλήρωσης.Ο ιρακινός υπουργός συνέχισε, σήμερα, την Τρίτη, ότι “το υπουργείο ζήτησε από την τουρκική πλευρά να πραγματοποιήσει συνομιλίες σχετικά με το φράγμα Ilisu για να συμφωνήσει σε ένα σχέδιο λειτουργίας του φράγματος χωρίς να βλάψει το μερίδιο νερού του Ιράκ”.
Αναφορές δείχνουν ότι η Τουρκία έχει αρχίσει να γεμίζει μια τεράστια δεξαμενή φράγματος για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στον ποταμό Τίγρη, παρά τις διαμαρτυρίες ότι η πλήρωση της δεξαμενής θα απειλήσει την έλλειψη νερού στις εκβολές του ποταμού στο Ιράκ. Σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες, το νερό αρχίζει να συσσωρεύεται πίσω από το φράγμα Elisu, ένα έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και δεκαετίες και στοχεύει στην παραγωγή 1.200 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας στη νοτιοανατολική Τουρκία.
UPDATE Τώρα ρεπόρτερ του
του almayadeen βγάζει πως παρατηρείται μια σημαντική μείωση στο επίπεδο του Ευφράτη αφότου η Τουρκία μείωσε τον ρυθμό ροής του νερού προς τη Συρία και το Ιράκ
Πτώση της στάθμης του νερού του Ευφράτη λόγω των τουρκικών μέτρων
Το τμήμα του QSD ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις ώρες ηλεκτρικής τροφοδοσίας στις πόλεις και κωμοπόλεις ανατολικά του Ευφράτη, λόγω της μεγάλης μείωσης του νερού των φραγμάτων, καθώς η τουρκική κυβέρνηση έχει την ευθύνη που έκοψε το νερό στην περιοχή.
Η δήλωση ανέφερε ότι η μείωση της στάθμης των υδάτων θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της περιοχής, την επισιτιστική ασφάλεια, την έλλειψη πόσιμου νερού και τις ζημιές στις γεωργικές καλλιέργειες, σημειώνοντας ότι η παροχή νερού από την τουρκική κυβέρνηση έφτασε να είναι λιγότερη από το ένα τέταρτο των διεθνώς συμφωνηθέντων καθώς η στάθμη του νερού στη λίμνη Tishreen έφτασε τα / 322,30 / κυβικά μέτρα, και η στάθμη του νερού στη «λίμνη του Ευφράτη» όπου το φράγμα Tabqa ανέρχεται σε / 301,27 / κυβικά μέτρα. Πρόκειται για μεγάλη μείωση σε σύγκριση με την ίδια περίοδο σε άλλες χρονιές.
Ο επικεφαλής της αίθουσας επιχειρήσεων στο φράγμα Tishreen,ο Jihad Bayram, δήλωσε σστον τύπο ότι σύμφωνα με διεθνείς συμφωνίες, η πρόσληψη νερού θα πρέπει να είναι / 500 / κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο, ενώ υπάρχουν τώρα στα φράγματα της περιοχής / 200 / κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο, προσθέτοντας ότι η Τουρκία ελέγχει το επίπεδο παροχής νερού και στερεί τις συριακές περιοχές από νερό.
Αναφέρεται ότι η τουρκική πλευρά έχει δημιουργήσει μια σειρά φραγμάτων και υδάτινων έργων κατά τη διάρκεια των ποταμών Ευφράτη και Τίγρη για τη μείωση της πρόσβασης νερού στη Συρία και το Ιράκ, κατά παράβαση των διεθνών νόμων και συνθηκών.
πηγή: dimpenews.com , https://www.elromio.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου