Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

Η ομορφιά της καλοσύνης


Η αναγκαιότητα της καλοσύνης. 

Όλες οι καρδιές έχουν ανάγκη από καλοσύνη.

Και σήμερα οι άνθρωποι διψάνε για καλοσύνη. 

Δεν έχουν στερέψει οι μυστικές πηγές της άϋλης ομορφιάς, στην ανθρώπινη καρδιά.

Η αγάπη και η καλοσύνη είναι πανανθρώπινη δίψα και καημός, που καίει την καρδιά του ανθρώπου και την συνοδεύει ως τον τάφο. Οι αδύνατοι, οι φτωχοί, οι νικημένοι διψάνε για καλοσύνη που εκδηλώνεται σαν ενθάρρυνση, σαν παρηγοριά, σαν ελπίδα. Οι δυνατοί, οι πλούσιοι, οι νικητές τη χρειάζονται σαν συμπαράσταση στη χαρά τους, σαν στοργική υπενθύμιση πως η κατάκτηση των γήινων αγαθών δεν διαρκεί αιώνια. Την αναγκαιότητα της καλοσύνης την αισθανόμαστε, όταν μας την αρνούνται. Τη νοιώθουμε, όταν τη δεχόμαστε απαλή, διακριτική.

Γι’ αυτό οι άνθρωποι και σήμερα στρέφονται στο Άγιον Όρος. Γιατί στο Περιβόλι της Παναγίας οι μοναχοί με ταπείνωση και καλοσύνη θα βρουν τον τρόπο να ξεκουράσουν κάθε επισκέπτη τους με την καλοσύνη.

Η καλοσύνη είναι εκείνη που δίνει αξία στον άνθρωπο, τον κάνει σεβαστό και αξιαγάπητο. Η καλοσύνη δεν είναι αδυναμία. Μόνο αυτή κατέχει μια δύναμη πραγματική. Ούτε η πιό μεγάλη κακία δεν μπορεί να της αντισταθεί. Ο άνθρωπος της καλοσύνης δεν αντιστέκεται στο πάθος των άλλων με τη βια, αλλά με τη γλυκύτητα της πειθούς και με την καρτερία.

«Καρτερική καλοσύνη νικά τους κακούς». 

Αυτή η καλοσύνη επιτυγχάνει νίκες χωρίς μάχες. Δεν υπάρχει σ’ αυτήν η ένταση της προσπάθειας, αλλά «η ακτινοβολία, το μυστήριο μιας αγαθής, ανθρώπινης παρουσίας». Μπορεί να αντισταθεί κανείς σ’ ένα επιχείρημα, σε μια καλή πράξη, δεν μπορεί όμως στην επίδραση μιας καλής καρδιάς. Δημιουργεί γύρω της μια ατμόσφαιρα, μέσα στην οποία και οι άλλοι διαποτίζονται από την ίδια καλοσύνη. «Μια καλή κουβέντα συχνά είναι πιό αποτελεσματική από μια καλή σκέψη».

«Στις διαπροσωπικές σχέσεις η καλοσύνη αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ομαλή συμβίωση ατόμων και λαών» λένε σοφά οι πατέρες του Αγίου Όρους.Έχει αποδειχτεί πώς η καταπίεση, η σκληρότητα, τα διάφορα σωφρονιστικά μέσα δεν έκαναν ποτέ τους ανθρώπους καλύτερους. 

Το κακό δεν υποχωρεί στο κακό, το μίσος δεν διώχνεται από το μίσος, αλλά από την καλοσύνη. Οι άνθρωποι σε ορισμένες περιόδους έγιναν καλύτεροι, όταν την ψυχή τους τη διεπότισε η καλοσύνη και η αγάπη για τον συνάνθρωπο.

«Η καλύτερη εκδίκηση είναι η συμπάθεια» έγραψε ο ποιητής Ανδρέας Κάλβος. Η καλύτερη εκδίκηση είναι η καλοσύνη. Γράφει ο ιερός Χρυσόστομος: «Η καλοσύνη νικάει τους κακούς». «Ο Κύριος παραγγέλλει να ζούμε σαν πρόβατα ανάμεσα σε λύκους, για να μη λες, έπαθα αυτά κι αυτά και γι’ αυτό εξαγριώθηκα. Κι αν ακόμη πάθεις αμέτρητα κακά, λέει ο Κύριος, μείνε πρόβατο κι έτσι θα νικήσεις τους λύκους. 

Λες ο τάδε είναι κακός και διεφθαρμένος, αλλά συ έχεις τόσο μεγάλη δύναμη, ώστε και τους κακούς να νικήσεις. Τι υπάρχει πιό ήμερο από το πρόβατο; Τι πιό άγριο από το λύκο; Αλλά όμως το πρόβατο θα νικήσει το λύκο. Κι αυτό αποδείχτηκε με τους Αποστόλους. Γιατί τίποτε δεν υπάρχει δυνατότερο από την πραότητα, τίποτε ισχυρότερο από τη μακροθυμία. Για τούτο ο Χριστός προστάζει να είμαστε σαν πρόβατα ανάμεσα σε λύκους. Έπειτα αφού είπε αυτά, σαν να μην ήταν αρκετή αυτή η ημερότητα, εννοώ του προβάτου, για κείνους που θέλει να αναδείξει μαθητές του, προσθέτει και κάτι άλλο. 

«Να είσθε άκακοι όπως τα περιστέρια…».

Αιώνιο πρότυπο Αγάπης και Καλοσύνης είναι ο Ιησούς Χριστός. 

Παρά τους διωγμούς, τις διαβολές, τις ύβρεις, τις συκοφαντίες των Γραμματέων και των Φαρισαίων και όλων εκείνων που ήθελαν να τον εξοντώσουν, ζητούσε ευκαιρίες να εκδηλώσει την αγάπη του. «Εθεράπευε πάντας τους κακώς έχοντας» και «διήλθε ευεργετών και ιώμενος πάντας ανθρώπους». Και όταν η ανθρώπινη κακία τον κάρφωσε πάνω στο Σταυρό, έλεγε πώς αυτοί δεν ήξεραν τί κάνουν. 

Αυτή είναι «η Καλοσύνη που σταυρώνεται» λένε οι πατέρες στο Άγιον Όρος. Προσφέρεται ευλογώντας σ’ εκείνους που δεν είναι άξιοι συμπαθείας. Αυτή η αγάπη και η καλοσύνη είναι δώρο του Εσταυρωμένου, είναι καρπός του Αγίου Πνεύματος. Είναι γνώρισμα των μεγάλων ψυχών.

Φωτεινά παραδείγματα: Οι μαθητές του Κυρίου, οι Πατέρες, οι μάρτυρες, οι άγιοι «έγιναν τοις πάσι τα πάντα».Οι μοναχοί του Αγίου Όρους λένε πώς μπορείς να είσαι Χριστιανός, να πιστεύεις και να ζητάς την προστασία του Θεού όταν δεν βοηθάς τον εχθρό σου, που έπεσε στα χέρια σου.


πηγη: https://mountathostoday.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου