Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

Γοργά υπ-ακούει, γοργά προστρέχει, Παναγία η Γοργοϋπήκοος


Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Γοργοϋπηκόου (1 Οκτωβρίου) 

Του Σπύρου Συμεών 

Πολυάριθμα τα προσωνύμια που έχουν αποδοθεί στην Παναγία, ένα από αυτά είναι και το «Γοργοϋπήκοος» που μάλιστα από θαυμαστή παρέμβαση της η Ίδια απέδωσε το προσωνύμιο αυτό.

Πώς; Πού; Πότε;

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Η αρχαιότερη εικόνα που φέρει το προσωνύμιο αυτό είναι η έφορος της μονής Δοχειαρίου στο Άγιο Όρος. Πρόκειται για τοιχογραφία η οποία βρίσκεται σε ένα κάποτε διάδρομο δίπλα από την τράπεζα της μονής και σύμφωνα με την παράδοση είχε αγιογραφηθεί αρκετά νωρίτερα.

Καιρό μετά, κάπου κοντά στο 1664 ο τραπεζάρης της μονής ονόματι Νείλος πηγαινοερχόταν από το μαγειρείο στην τράπεζα της μονής κρατώντας αναμμένα δαδιά-λαμπάδες για να φωτίζει το διάβα του περνώντας παράλληλα μπροστά από την εικόνα της Παναγίας και με απροσεξία την προσπερνούσε καπνίζοντας την μέχρις ότου άκουσε φωνή μέσα από την εικόνα να του λέγει «μέχρι πότε θα με καπνίζεις;» (εννοώντας τον καπνό που έβγαινε από τα δαδιά και τις λαμπάδες) ο μοναχός όμως δεν έδωσε σημασία μέχρι που το άκουσε και το ξανά άκουσε αλλά και πάλι δεν είχε δώσει σημασία και ξάφνου περνώντας από μπροστά μια ακόμη φορά καπνίζοντας την εικόνα ακούγοντας και πάλι φωνή να του λέγει «Ώ Μοναχέ αμόναχε, έως πότε θα συνεχίσεις να καπνίζεις τη μορφή μου και να με μαυρίζεις ατιμώντας με;» και ξάφνου έχασε το φώς του.

Πέφτει αμέσως στα γόνατα συνεσταλμένος για την ασέβεια αλλά και την ανυπακοή του στην φωνή που τόσες φορές είχε ακούσει και αρχίζει τα παρακάλια στην Παναγία με ικεσίες. Μέχρι και στασίδι απέναντι της τοποθέτησε προκειμένου να την παρακαλά ολημερίς.

Οι δε αδελφοί της μονής το έμαθαν και θορυβήθηκαν, η Παναγία βλέποντας την μετάνοιά του τον συγχωρεί και η όραση του αποκαταστάθηκε όταν ακούστηκε και πάλι φωνή να προέρχεται από την Αγία εικόνα που να λέει «Εγώ είμαι η της μονής η Δέσποινα Θεοτόκος, η Γοργοϋπήκοος και γοργώς επακούσω των επικαλουμένων το όνομά μου».

Από τότε λαμβάνει το προσωνύμιο Γοργοϋπήκοος μιας και έτσι η Ίδια με την φωνή της φανερώθηκε και έκανε αισθητή την παρουσία της αν και πάνω στην τοιχογραφία έως τότε της είχαν αποδοθεί τα προσωνύμια, της Φοβεράς Προστασίας, της Βρεφοκρατούσας και της Γοργοεπύκοου.

Ο χώρος έκτοτε περικλείεται, στήνεται προσκυνητάρι προς τιμήν της και με τα χρόνια τοποθετείτε αργυρεπίχρυσο πουκάμισο και δεκάδες ακοίμητες κανδήλες που μαρτυρούν πολυάριθμα θαύματα μέχρι σήμερα καίγουν μπροστά της. Ενώ καθημερινώς τελούνται εκεί παρακλήσεις προς τιμήν της συνάμα με ικεσίες για ασθενούντας και πονεμένους.

Όποιος την επικαλείται (δεν είναι λίγοι αυτοί που ψελλίζουν μπρος τα δικά τους προσκυνητάρια την παράκληση της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου) γοργά ακούει, υπ-ακούει και τρέχει κοντά του όπως λένε και οι πατέρες της μονής αλλά και όσοι ζήσανε θαύματα Της.


Γοργά άκουε και πρόστρεξε και για τις δικές μας ικεσίες και μεσίτευε υπέρ των ψυχών ημών.



Μεγαλυνάριον
Γοργοϋπηκόου τήν θαυμαστήν καί σεπτήν Εἰκόνα, προσκυνήσωμεν ἀδελφοί, θαύματα τελοῦσαν καί βρύουσαν ἰάσεις καί ταύτην μετά πόθου κατασπασώμεθα.

Ἕτερον Μεγαλυνάριον
Ἔχοντες Εἰκόνα Σου τήν σεπτήν, Ἀνύμφευτε Κόρη, ὡς προπύργιον ὀχυρόν, προσφεύγομεν ταύτῃ καιρῶ τῶν τῶν κινδύνων καί ἐπηρείας πάσης ἀπολυτρούμεθα.

Ἕτερον Μεγαλυνάριον
Νῦν καιρός ἀνάγκης ἦλθεν ἡμῖν, νῦν παρέστη χρεία βοηθείας, Κόρη, τῆς Σῆς, λύτρωσαι οὖν πάσης ἀνάγκης καί κινδύνου καί χεῖρα βοηθείας τάχιστα ὄρεξον.

Ἕτερον Μεγαλυνάριον
Ἔχει μέν, Παρθένε, ὁ οὐρανός, σῶμα καί ψυχήν Σου, ἐξαστράπτοντα φαεινῶς, ἔχει δέ μορφήν Σου Μονή Δοχειαρίου, τήν ἐπικαλουμένην Γοργοϋπήκοον.

Ἕτερον Μεγαλυνάριον
Ἆρόν Σου τά ὄμματα, Μαριάμ, καί ἴδε εὐσπλάχνως τούς Εἰκόνι Σου τῆ σεπτῆ παρεστῶτας, Κόρη, καί Σέ παρακαλοῦντας καί πλήρωσον αἰτήσεις τούτων, Πανύμνητε.

Ἕτερον Μεγαλυνάριον
Ἴδοιμι, Παρθένε, ψυχορραγῶν, ἐν καιρῶ θανάτου, τήν Εἰκόνα Σου τήν σεπτήν, παραμυθουμένην καί ἱλαρῶς καί ὄψεις τῶν δαιμόνων ἀποδιώκουσαν.



πηγη: romfea.gr/

1 σχόλιο:

  1. Την πρώτη Τρίτη κάθε μήνα ψάλλεται η παράκληση της Παναγίας Γοργουπηκοου εδώ και πολλά χρόνια στον Άγιο Δημήτριο Αμπελοκήπων επί της οδού Πανορμου.
    Υπάρχει εκεί αντίγραφο της εικόνας. Η γνήσια ευρίσκεται στο Άγιο Όρος στη Μονή Δοχειαριου, πολύ θαυματουργή όντως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή