Pages

Κυριακή 4 Αυγούστου 2024

Στη Ρουμανία πραγματοποιήθηκε η ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Δημητρίου Στανιλοάε

Όπως ανακοίνωσε το Πρακτορείο Ειδήσεων της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η εκταφή των λειψάνων του Αγίου Δημητρίου Στανιλοάε πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουλίου στην Ιερά Μονή Τσερνίκα. Στην τελετή εκταφής χοροστάτησε ο επίσκοπος Πραχοβεάνου Τιμόθεος.

  Τα τίμια λείψανα του Αγίου Δημητρίου ανασύρθηκαν από το μνήμα και τοποθετήθηκαν σε νέο φέρετρο. Αργότερα τα λείψανα πρόκειται να τοποθετηθούν σε ειδική λάρνακα. Παρόλο που η αγιοκατάταξη του Αγίου Δημητρίου θα πραγματοποιηθεί μόλις το επόμενο έτος, η εκταφή των λειψάνων πραγματοποιήθηκε εκ των προτέρων. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα ώστε να προετοιμάσουν τα λείψανα σύμφωνα με όλους τους κανόνες. Επί αυτού, οι υπεύθυνοι στηρίζονται στην προηγούμενη εμπειρία αγιοκατάταξης αγίων του 20ου αιώνα. Η ασημένια λάρνακα για τα λείψανα του αγίου κατασκευάζεται στα εργαστήρια του Πατριαρχείου της Ρουμανίας.

  Γεννημένος το 1903, ο Άγιος Δημήτριος Στανιλοάε είναι ένας από τους πιο σεβαστούς χριστιανούς θεολόγους του δεύτερου μισού του εικοστού αιώνα. Είχε μεταφράσει έργα ασκητών, μοναχών και ορθόδοξων κληρικών της περιόδου από τον 4ο έως τον 15ο αιώνα. Απολάμβανε απαράμιλλο κύρος τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και αποκαλούνταν «ο πατριάρχης της ρουμανικής θεολογίας». Κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος, είχε φυλακιστεί για τη συμμετοχή του στο κίνημα των ησυχαστών στη Μονή του Αγίου Ανθίμου.

Τον Ιούνιο του 2024, η Ιερά Σύνοδος της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αποφάσισε την αγιοκατάταξη των δεκαέξι αγίων που έζησαν τον 20ο αιώνα και που υπέφεραν από τις ενέργειες των κομμουνιστικών αρχών. Για τους περισσότερους από αυτούς έχουν ήδη αγιογραφηθεί και έχουν εγκριθεί εικόνες. Συνεχίζονται οι εργασίες για τη σύνταξη των λειτουργικών κειμένων. Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την αγιοκατάταξη των αγίων θα πραγματοποιηθούν το 2025, τότε που η Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία θα γιορτάζει την 140η επέτειο της αυτοκεφαλίας της και την εκατονταετηρίδα από την αναγνώριση του καθεστώτος του Πατριαρχείου.

Μετάφραση για την πύλη gr.pravoslavie.ru: Αναστασία Νταβίντοβα

gorthodox.com


orthodoxostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου