Δυσκολεύομαι να πιστέψω τα όσα ακούω και διαβάζω από το πρωί: από ραδιόφωνα, τηλεφωνήματα, έντυπα, μηνύματα και διαμαρτυρίες, των οποίων γίνομαι δέκτης συνεχώς σχετικά με τα όσα όντως απίστευτα συμβαίνουν στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
- Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη
Πρόκειται για το Πανεπιστήμιο, που είχα την τιμή να είμαι τρεις φορές πρύτανης και στο οποίο είχα το προνόμιο να δώσω το συμβολικό όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, έχοντας όλη τη Θεσσαλονίκη στο πλευρό μου. Πρόκειται για το δεύτερο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, που με τη βοήθεια του τότε υφυπουργού Παιδείας Στέλιου Παπαθεμελή ανεγέρθηκε το υπέροχο κτίριο του (οδυνηρή πληροφόρηση: το Πανεπιστήμιο απαξίωσε να του απονείμει την προσήκουσα τιμή και αναγνώριση).
Εχω ανάγκη να πιστεύω ότι υπάρχει κακή πληροφόρηση. Ότι όλα αυτά έγιναν εν αγνοία του πρύτανη Στέλιου Κατρανίδη και των λοιπών μελών της διοίκησης του ΠΑΜΑΚ. Ότι επίκειται άμεση διάψευση και φυσικά άμεση ακύρωση του περί ου “συνεδρίου”. Ότι έχει ξεσηκωθεί το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό του ΠΑΜΑΚ, προκειμένου να αποσοβηθεί το ντροπιαστικό συμβάν, αλλά και προκειμένου να μην εκληφθεί ως συνένοχο της αντεθνικής αυτής υπόθεσης. Και εξυπακούεται ότι αναμένω την άμεση παρέμβαση του αρμόδιου ΥΠΕΠΘ, ώστε να σταματήσει μέχρις εδώ η ανεκδιήγητη αυτή εθνική προσβολή.
Παραθέτω ένα από τα σχετικά δημοσιεύματα της απίστευτης αυτής υπόθεσης:
Συνέδριο φιλοσκοπιανών μέσα στο ΠΑΜΑΚ!
Δεν είναι δυνατόν, τη στιγμή που ο μακεδονικός Ελληνισμός αγωνίζεται για να συμμαζέψει την αταξία και να σκουπίσει τα απόνερα της προδοσίας των Πρεσπών, με όποιες νομικές ενέργειες έχει στη διάθεσή του, να υπάρχουν κάποιοι που, υπό την κάλυψη της Ελληνικής ∆ημοκρατίας και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, βάζουν τρικλοποδιές για την απαξίωση αυτού του αγώνα.
Αναφερόμαστε στο «συνέδριο» για τη «μακεδονική γλώσσα», που πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, στο Αμφιθέατρο 12 του ΠΑΜΑΚ. Κάποιο «Εργαστήριο Πολιτισμού, Συνόρων και Φύλου» (!) – «Παράρτημα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών», σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο «Κυρίλλου και Μεθοδίου» των Σκοπίων, ουσιαστικά έρχονται μέσα στην καρδιά της Μακεδονίας μας να αναδείξουν ως «γλώσσα» τη σκοπιανή σλαβική διάλεκτο, που δυστυχώς «νομιμοποιήθηκε» ως τέτοια μέσω της προδοτικής Συμφωνίας των Πρεσπών (μέχρι τουλάχιστον την κατάργησή της και τυπικά). Να θυμίσουμε ότι πριν από λίγους μήνες ελληνικά σωματεία και λοιποί φορείς και πρόσωπα της Μακεδονίας μας κατάφεραν να ακυρώσουν δικαστική απόφαση ίδρυσης σωματείου για τη διάδοση και την εκμάθηση της λεγόμενης «μακεδονικής» γλώσσας. Μοιάζει αδιανόητο, λοιπόν, σήμερα, λίγο καιρό μετά την ιστορική αυτή απόφαση, να έρχεται ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα (και μάλιστα αυτό που φέρει το ιστορικό όνομα της Μακεδονίας μας) και να καλύπτει μια εμφανώς δόλια προσπάθεια, με μια επίφαση επιστημονικότητας, για την ανάδειξη αυτής της υποτιθέμενης «γλώσσας».
Υπάρχει, βεβαίως, η πιθανότητα η Πρυτανεία να εξαπατήθηκε. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να είχε ζητηθεί ο χώρος του πανεπιστημίου με ένα αόριστο αίτημα, όπως «για την πραγματοποίηση εκδήλωσης για τους σκοπούς του εργαστηρίου». Αυτό φυσικά δεν είναι κάτι το οποίο θα απέσειε τις ευθύνες της, αλλά τουλάχιστον θα αποτελούσε ένα ελαφρυντικό και σίγουρα θα της έδινε την απαραίτητη δικαιολογία για την ακύρωση του «συνεδρίου», έστω την τελευταία στιγμή. Ιδού η Ρόδος, λοιπόν, κ. πρύτανη! Να σημειωθεί ότι η «δημοκρατία» επιχείρησε να επικοινωνήσει χθες το απόγευμα με τον πρύτανη Στυλιανό Κατρανίδη για να ζητήσει τη θέση του για το «συνέδριο», αλλά κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό, αφού, όπως είπε, βρίσκεται στον Μυστρά για τη Σύνοδο Πρυτάνεων.
Οι εισηγητές
Για την ιστορία, να επισημάνουμε ότι μεταξύ των εισηγητών είναι και η Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, καθηγήτρια στο ΠΑΜΑΚ, εκ των βασικών υποστηρικτών του φιλοσκοπιανού σωματείου στη δίκη, η οποία έχει συγγράψει πολλά «ενδιαφέροντα» κείμενα επί του αντικειμένου της. Ξεχωρίσαμε το «Όχι “σλαβική διάλεκτος”, γλώσσα είναι», που πρωτοδημοσιεύθηκε στα «Ενθέματα» της εφημερίδας «Αυγή» (12/2/2018)! Επίσης, ο Εδεσσαίος «δρ» Ευάγγελος Κυριακού θα ήταν χρήσιμο να μας ενημερώσει πού (αντικείμενο και πανεπιστήμιο) απέκτησε τον τίτλο του διδάκτορα, γιατί όσο και να ψάξαμε δεν βρήκαμε κάτι σχετικό, ενώ οι σπουδές του (λογιστικά, διοίκηση τουρισμού κ.λπ.) δεν έχουν κάποια σχέση με το αντικείμενο του… «συνεδρίου».
Τέλος, ο Φώτης Σιώνης ποια ακριβώς ακαδημαϊκή ιδιότητα έχει; Εκτός από εκλεγμένος στην Τοπική Κοινότητα Έδεσσας, ενδιαφέρον θα είχε να μάθουμε πού ακριβώς σπούδασε και τι…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου