Γέροντα, τι θέση έχει η λογική στην πνευματική ζωή?
-Ποιά λογική? Η κοσμική? Αυτή η λογική δεν έχει καμμιά θέση στην πνευματική ζωή. Μπαίνουν Άγγελοι, Άγιοι από το παράθυρο, τους βλέπεις, μιλάς μαζί τους, φεύγουν...Αν πας να τα εξετάσεις αυτά με την λογική, δεν γίνεται. Στην εποχή μας που έχουν αυξηθεί οι γνώσεις, δυστυχώς η εμπιστοσύνη μόνο στην λογική κλόνισε την πίστη από τα θεμέλια και γέμισε τις ψυχές από ερωτηματικά και αμφιβολίες. Γι αυτό στερούμαστε τα θαύματα, γιατί το θαύμα ζήται και δεν εξηγείται με την λογική. Αντίθετα, η πίστη στον Θεό τραβάει την θεϊκή δύναμη κάτω και αναποδογυρίζει όλα τα ανθρώπινα συμπεράσματα. Κάνει θαύματα, ανασταίνει νεκρούς και αφήνει με το στόμα ανοικτό την επιστήμη. Όλα τα πράγματα της πνευματικής ζωής εξωτερικά φαίνονται ανάποδα. Αν δεν αναποδογυρίσει κανείς το κοσμικό του φρόνημα, να γίνει πνευματικός άνθρωπος, αδύνατον είναι να γνωρίσει τα μυστήρια του Θεού που μας φαίνονται παράξενα (ανάποδα).Όποιος νομίζει ότι μπορεί να γνωρίζει τα μυστήρια του Θεού με την εξωτερική επιστημονική θεωρία, μοιάζει με ανόητο που θέλει να δει τον Παράδεισο με το τηλεσκόπιο.
Η λογική κάνει πολύ κακό, όταν κανείς πάει να εξετάσει με αυτήν τα θεία, τα μυστήρια, τα θαύματα.
1. Όταν ο Γέροντας αναφέρεται στην λογική και την μέμφεται, δεν εννοεί το χάρισμα με το οποίο ο Θεός τίμησε τον άνθρωπο, αλλά τον ορθολογισμό ή, όπως λέει ο ίδιος, τον ''βλαμμένο λόγο'', τον απογυμνωμένο από την πίστη στον Θεός, ο οποίος αρνείται την θεία Πρόνοια και αποκλείει το θαύμα.
[ Γέροντος (σ.σ. Αγίου) Παϊσίου Αγιορείτου Λόγοι Α' ''Με πόνο και αγάπη για τον σύγχρονο άνθρωπο'', εκδ. Ιερόν Ησυχαστήριον ''Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος'' Σουρωτή Θεσσαλονίκης, 1998).
Κ.Σ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου