Pages

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022

Το Ψηφιακό Ευρώ μπορεί να έχει όρια στα έξοδα.


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες ξοδεύουν τα χρήματά τους.

By Tom ParkerFor the ReclaimNetNov. 10 2022


Ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), πρότεινε να επιτρέπεται στους χρήστες του ψηφιακού ευρώ να ξοδεύουν μόνο 50 ευρώ ανά συναλλαγή και να έχουν μέγιστο μηνιαίο όριο δαπανών μόλις 1.000 ευρώ, αν θέλουν να αποφύγουν την καταγραφή των δεδομένων των συναλλαγών τους από την ΕΚΤ.

Το ψηφιακό ευρώ είναι το προτεινόμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας (CBDC) και οι αξιωματούχοι που ασχολούνται με το σχέδιο έχουν ήδη επιβεβαιώσει ότι θα έχει λιγότερη ανωνυμία από τα μετρητά.

Αλλά κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισης του σε εκδήλωση με θέμα «Προς ένα νομοθετικό πλαίσιο για ένα Ψηφιακό Ευρώ» (η οποία διοργανώθηκε από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΚ), τον εκτελεστικό κλάδο της ΕΕ, και την ΕΚΤ), ο Πανέτα και άλλοι αξιωματούχοι συζήτησαν περαιτέρω περιορισμούς που ελπίζουν να επιβάλουν όταν κυκλοφορήσει το Ψηφιακό Ευρώ.

Ο Πανέτα πρότεινε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να μπορεί να βλέπει δεδομένα σχετικά με τις πληρωμές μεταξύ των χρηστών του ψηφιακού ευρώ, αλλά ότι δεν θα κατέχει προσωπικά δεδομένα για τους εν λόγω χρήστες. Ανέφερε ότι ο μόνος τρόπος για να αποφύγουν ενδεχομένως οι χρήστες του ψηφιακού ευρώ την καταγραφή των δεδομένων των πληρωμών τους θα ήταν να επιμείνουν σε «πληρωμές πολύ μικρής αξίας».

«Αν επιτρέψουμε στους χρήστες να κάνουν συναλλαγές μέχρι π.χ. 50 ευρώ με μέγιστο... όγκο συναλλαγών σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που θα είναι μηνιαίο, να μην υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ... για συναλλαγή όχι πάνω από 50 ευρώ, τότε θα μπορούσε κανείς να συζητήσει ότι αυτό δεν θα μπορούσε να καταγραφεί, αλλά αυτό είναι μια συζήτηση που θα γίνει», δήλωσε ο Πανέτα.

Εκτός από την πρόταση αυστηρών ορίων δαπανών για τους χρήστες που θέλουν να αποφύγουν τη συλλογή δεδομένων, ο Πανέτα πρότεινε επίσης περιοριστικά όρια αποταμίευσης που θα περιόριζαν το σύνολο των ψηφιακών ευρώ των χρηστών σε μόλις 3.000 ευρώ κατ' ανώτατο όριο.

«Αυτό που συζητάμε είναι η δυνατότητα θέσπισης ορίων για μεμονωμένους χρήστες», δήλωσε ο Πανέτα. «Για παράδειγμα, έχουμε συζητήσει... πολλούς αριθμούς... τα 3.000 ευρώ».

Ο Πανέτα υποστήριξε ότι αυτά τα όρια αποταμίευσης είναι απαραίτητα για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και για να αποτρέψουν τους χρήστες από το να μεταφέρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες και άλλους χρηματοπιστωτικούς διαμεσολαβητές.

Ένας άλλος συμμετέχων στην εκδήλωση, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Christian Lindner αμφισβήτησε το προτεινόμενο όριο των 50 ευρώ.

«Νομίζω ότι τα 50 ευρώ είναι πολύ περιοριστικά», δήλωσε ο Λίντνερ. «Αναρωτιέμαι αν οι άνθρωποι θα δέχονταν το όριο των 50 ευρώ όταν μπορούν να πληρώσουν με μετρητά εκατοντάδες και...περισσότερα. Επομένως, πρέπει να το... αξιολογήσουμε αυτό πολύ προσεκτικά. Θα πρέπει να εισαγάγουμε ένα ψηφιακό ευρώ το οποίο θα είναι πραγματικά αποδεκτό από τους ανθρώπους και όχι μόνο από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής».

Ωστόσο, ο Λίντνερ ζήτησε επίσης το ψηφιακό ευρώ να είναι «προγραμματιζόμενο». Αυτό αναφέρεται στη δυνατότητα των κυβερνήσεων ή των κεντρικών τραπεζών να προγραμματίζουν περιορισμούς ή ελέγχους δαπανών στα CBDCs. Για παράδειγμα, ένα CBDC θα μπορούσε να προγραμματιστεί έτσι ώστε να μπορεί να δαπανηθεί μόνο σε εγκεκριμένους από την κυβέρνηση εμπόρους ή να προγραμματιστεί να λήξει εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.

Το θέμα του ψηφιακού ευρώ και της ιδιωτικής ζωής (ή της έλλειψης αυτής) συζητήθηκε από αρκετούς αξιωματούχους στην εκδήλωση, συμπεριλαμβανομένης της Κριστίν Λαγκάρντ, προέδρου της ΕΚΤ.

Η κ. Λαγκάρντ αναγνώρισε ότι κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης της ΕΚΤ, το 43% των ερωτηθέντων είχε κατατάξει την προστασία της ιδιωτικής ζωής ως την πιο σημαντική πτυχή του ψηφιακού ευρώ.

Ωστόσο, η Λαγκάρντ απέρριψε το αίτημα του κοινού για πραγματική ιδιωτικότητα. Είπε ότι «το ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να αναπαράγει ορισμένα χαρακτηριστικά που μοιάζουν με τα μετρητά και να επιτρέψει μεγαλύτερη προστασία της ιδιωτικής ζωής για πληρωμές χαμηλής αξίας - χαμηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των πληρωμών εκτός σύνδεσης», αλλά σημείωσε ότι αυτές οι μορφές προστασίας της ιδιωτικής ζωής δεν θα ισχύουν για τις περισσότερες συναλλαγές.

«Η πλήρης ανωνυμία - όπως αυτή που προσφέρουν τα μετρητά - δεν φαίνεται κατά τη γνώμη μου βιώσιμη επιλογή», δήλωσε η Λαγκάρντ. «Θα ερχόταν σε αντίθεση με άλλους στόχους δημόσιας πολιτικής, όπως η διασφάλιση της συμμόρφωσης με τους κανόνες κατά του ξεπλύματος χρήματος και η καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Και θα καθιστούσε επίσης πρακτικά αδύνατο να περιοριστεί η χρήση του ψηφιακού ευρώ ως μορφή επένδυσης - για παράδειγμα μέσω ορίων διακράτησης ή κλιμακωτής αμοιβής - για την οποία πρέπει να είναι γνωστή η ταυτότητα των χρηστών».

Το ψηφιακό ευρώ βρίσκεται επί του παρόντος σε φάση διερεύνησης, οπότε οι προτάσεις που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της εκδήλωσης δεν είναι απαραίτητα τελικές. Αυτή η φάση διερεύνησης θα ολοκληρωθεί το 2023 και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανακοινώσει την νομοθετική πρόταση για το ψηφιακό ευρώ για τις αρχές του 2023. Η ΕΚΤ σχεδιάζει επίσης να ξεκινήσει τις δοκιμές του ψηφιακού ευρώ το 2023 και να το αναπτύξει πλήρως το 2026.

Παρόλο που αυτές οι προτάσεις για το ψηφιακό ευρώ δεν έχουν μπει σε ισχύ, τα σχόλια αποτελούν ένα ακόμη σημάδι ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από τα CBDC σχεδιάζουν να τα χρησιμοποιήσουν για να εισάγουν περιορισμούς και χαρακτηριστικά παρακολούθησης που διαβρώνουν την ιδιωτική ζωή και δίνουν στις κυβερνήσεις μεγαλύτερο έλεγχο στον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες τους ξοδεύουν τα χρήματά τους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ) και η Κίνα, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, επιβεβαίωσαν αμφότερες ότι τα CBDCs τους δεν θα παρέχουν το ίδιο επίπεδο ιδιωτικότητας με τα μετρητά. Το ψηφιακό νόμισμα της Κίνας θα παρακολουθεί τα δεδομένα των συναλλαγών, εκτός εάν το ποσό που δαπανάται είναι χαμηλό, ενώ το ψηφιακό δολάριο των ΗΠΑ θα είναι «επαληθευμένο βάσει ταυτότητας» και «όχι ανώνυμο».

Άλλες σημαίνουσες προσωπικότητες έχουν επίσης συζητήσει και επαινέσει τις δυστοπικές επιπτώσεις της ευρείας διάδοσης των CBDCs. Αυτές οι επιπτώσεις περιλαμβάνουν το ψηφιακό χρήμα να χρησιμοποιείται για πλήρη συγκεντρωτικό έλεγχο, τα CBDCs να χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο του τι αγοράζουν οι άνθρωποι και τα CBDCs να συνδέονται με την Ψηφιακή Ταυτότητα.

***
Δείτε επίσης:



[..]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου