Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

«Το εν Θάσω θαύμα» του Αρχιστράτηγου Μιχαήλ με το θαυματουργό αγίασμα!


~ …Είχαν περάσει δεκαεφτά χρόνια από τότε, που εγκαταστάθηκε στην Θάσο ο Όσιος Λουκάς, όταν κάποια μέρα, εκεί που προσευχόταν βλέπει μπροστά του τον Αρχιστράτηγο των Αγγέλων Μιχαήλ, με άρρητη λάμψη, να του λέει:

« Ειρήνη σοι ». Φοβήθηκε ο Όσιος από το παράδοξο θέαμα και την αστραπόμορφη όψη του Αρχαγγέλου κι άρχισε να κράζει: «Παναγία Θεοτόκε βοήθει μοι».

Τότε ο Αρχάγγελος για να τον ενθαρρύνει και να τον πείσει ότι δεν είναι φάντασμα πειρασμικό, όπως ο Όσιος νόμισε, αλλά αυτός ο Αρχιστράτηγος του Θεού Μιχαήλ, του λέει:

«Με έστειλε ο Κύριος να σου πω, ότι μετά από τρία χρόνια θα παραλάβει ειρηνικά το πνεύμα σου στην αιώνια ανάπαυση των αγίων».

Με τα λόγια τούτα φοβήθηκε ακόμα περισσότερο ο όσιος και νομίζοντας ακόμη, ότι πρόκειται για φαντασία διαβολική, έπεσε μπρούμυτα και φώναζε συνεχώς το «Κύριε ελέησον».

Και πάλι ο Αρχάγγελος για να του πάρει τον φόβο, του φάνηκε, ότι χτύπησε με ένα ραβδί μια πέτρα, που ήταν εκεί κοντά λέγοντας: «Εν ονόματι του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν». Και αμέσως ανέβλυσε νερό από κείνη τη στεγνή μέχρι τότε πέτρα.

Βλέποντας ο Όσιος το θαύμα, παίρνει θάρρος, πιστεύει στην παρουσία του Αρχαγγέλου και με δάκρυα ψυχής ζητεί συγχώρεση για την πρότερη ολιγοπιστία του, που δεν ήταν ολότελα αβάσιμη, γιατί μέχρι τότε πολλές φορές ο διάβολος δοκίμασε να τον απατήσει με πολλές και ποικίλες φαντασίες. Τότε ο Αρχάγγελος του λέει:

«Πάρε και πιές απ’ αυτό το νερό και να μη φοβάσαι από δω και πέρα τις δαιμονικές φαντασίες, αλλά κτίσε εδώ δικό μου ναό, όπου θα ωφελούνται οι άνθρωποι ψυχικά και θα θεραπεύωνται οι ασθενείς εις αιώνας».

Με τα τελευταία αυτά λόγια ο Αρχάγγελος έγινε άφαντος, αφήνοντας τον Όσιο Γέροντα γεμάτο από χαρά, θάρρος, αγαλλίαση και ευχαριστία στον Πανάγαθο Θεό. Με πολλή προθυμία υπάκουσε στο Θείο Πρόσταγμα και έχτισε κατά τη δύναμή του μικρό εκκλησάκι στο όνομα του Αρχιστρατήγου Μιχαήλ, όπου συμπεριέλαβε και την πηγή του αγιάσματος.

Τούτη η εκκλησία έγινε καταφύγιο σ’ όλους τους «κοπιώντας και πεφορτισμένους» γιατί, όταν έφθαναν μέχρις εδώ και έπιναν από το αγιασμένο εκείνο νερό και επλύνοντο, απολάμβαναν και τη θεραπεία από κάθε σωματική και ψυχικά αρρώστεια. Έτσι διαδόθηκε η φήμη των θαυμάτων παντού, όχι μόνο στο Νησί, αλλά σ’ όλες τις γύρω και μακρινές περιοχές, απ’ όπου έφερναν τους αρρώστους με διάφορα πάθη και βάσανα και θεραπεύονταν.

Ο Όσιος Λουκάς μετά από όλα τα παραπάνω συμβάντα έζησε ακόμη τρία χρόνια με σκληρούς αγώνες και μετά, σύμφωνα με την πρόρρηση του Αρχαγγέλου «απήλθεν εν ειρήνη προς Κύριον»… 

από το βιβλίο: «Το προσκύνημα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ της Θάσου» (Ιερά Κοινοβιακή Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ Θάσου)

Περιβόλι Παναγιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου