Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

Σαν τα αχαλίνωτα άλογα, τρέχουν εις την αμαρτία - Γέροντος Φιλόθεου Ζερβάκου


Ακράτητοι είναι οι άνθρωποι και λαός και κλήρος, σαν τα αχαλίνωτα άλογα, τρέχουν εις την αμαρτία – ούτε συλλογίζονται Θεό, θάνατο, κρίση, ανταπόδοση, τίποτε – τίποτε, μόνο για την ύλη, για το σώμα, για τις ηδονές, για τις τιμές.


Για την ψυχή, για τον Θεό, για την αρετή; τίποτε. Πολύ ολίγοι είναι εκείνοι που έχουν αληθινά ενδιαφέροντα και ίσως χάριν αυτών των ολίγων κρατεί ο Θεός τον κόσμο.

Ο Σατανάς κάνει την τελευταία έφοδο και εις αυτά τα χρόνια που ευρισκόμεθα μεγάλη θλίψη και μεγάλη οργή θα έρθει εις τον κόσμο..Στην εποχή του Προφήτου Ιερεμίου ο Θεός απεφάσισε να τιμωρήσει τους Ισραηλίτες πολλές φορές και ο Ιερεμίας παρακαλούσε τον Θεό να λυπηθεί το πλάσμα του, τον λαό του και να μην τους τιμωρήσει, για τις αμαρτίες του. Μια φορά. όμως, λέγει του Ιερεμίου θα την καταστρέψω την Ιερουσαλήμ.

Ο Ιερεμίας τότε άρχισε να παρακαλεί – Θεέ μου μη την καταστρέψεις και μη τους τιμωρήσεις..,αλλά ο Θεός του είπε – μη με παρακαλάς δεν σε ακούω, θα την παραδώσω εις τους Βαβυλωνίους, που ήδη είχαν πλησιάσει την Ιερουσαλήμ. Τότε λέει ο Ιερεμίας στον Θεό – πως είναι δυνατόν να μπούνε μέσα οι εχθροί που είναι ισχυρά τα τείχη; Εγώ θα ανοίξω τις πόρτες, απάντησε ο Κύριος, για να μπουν. Εάν δεν την παραδώσω εγώ δεν μπαίνου, αλλά εγώ θα την παραδώσω.. Αύριο το πρωί θα καθίσεις σε ένα υψηλό μέρος και θα δεις πως θα την παραδώσω..

Και είδε έναν Άγγελο που πήγε και άνοιξε την Ανατολική θύρα και πήρε τα κλειδιά, κατόπιν στην Δυτική, Νότιο και Βόρειο και τα τοποθέτησε κάτω από μια πέτρα, λέγοντας: Δέξου πέτρα τα κλειδιά της πόλεως αυτής της αμαρτωλού και να τα φυλάξεις εώς ότου επιστρέψουν οι αιχμάλωτοι και κατόπιν εφώναξε ο Άγγελος – Είσελθε η δύναμις των Χαλδαίων και εμπήκαν οι εχθροί μέσα, έσφαξαν και ερήμωσαν και επήραν πολλούς αιχμαλώτους και μαζί με αυτούς και τον Ιερεμία..

Λοιπόν μεγάλη οργή θα έρθει. Πολλά γίνονται, ιδίως δύο μεγάλα κακά, η ασέλγεια και οι εκτρώσεις που κάνουν οι γυναίκες. Τόσο μεγάλο κακό στον κόσμο δεν έγινε σε καμιά εποχή, να σκοτώνουν 6-10 παιδιά οι μητέρες και να μην αισθάνονται καθόλου τύψη της συνειδήσεως, που, αν είχαν λίγο ίχνος μετάνοιας και συναισθήσεως, έπρεπε να ανοίξουν τάφους και να μπουν μέσα να βασανίζονται, αλλά αναίσθητες. Ένα αυτό και δεύτερο η γύμνια των γυναικών.

Περπατούν τώρα γυμνές και οι άνδρες γυμνοί, δεν πέφτουν πίσω, αλλά περισσότερο οι γυναίκες και αυτό δεν είναι δυνατόν να το υπομένει ο Θεός. Υπέμεινε και τους επί Νώε αμαρτωλούς και τους Σοδομίτας και Γομορρίτας, αλλά δεν είχαν φτάσει και σε αυτό το σημείο, να περπατούν γυμνοί και να επιδεικνύουν τα σώματά των στους άνδρες για να τους ελκύσουν και παρασύρουν εις την αμαρτία. Ο Θεός είναι μακρόθυμος και μια ώρα παρά Θεού ως 1000 έτη.

Μακροθυμεί, αλλά η μακροθυμία του έχει και όρια. «Εάν μη επιστραφήτε, λέγει, την ρομφαίαν αυτού στιλβώσει, το τόξον αυτού ενέτεινε και ητοίμασεν αυτό και εν αυτώ ητοίμασε σκεύη θανάτου, τα βέλη αυτού τοις καιομένης εξειργάσατο».

Λοιπόν ας είμεθα έτοιμοι, διότι ουκ οίδαμε την ώραν ουδέν την στιγμή του θανάτου. Τώρα τι τιμωρία θα μεταχειρισθεί, Εκείνος ξεύρει. Πάντως όμως η τιμωρία θα έλθει..Λοιπόν έγιναν πολλά κακά και γίνονται και εξακολουθούν αλματωδώς να γίνονται.

Υπάρχουν και μερικοί ολίγοι καλοί, οι οποίοι μαζί με τους άλλους, φοβούμαι ότι θα υποφέρουν και αυτοί, αλλά αυτοί άμα φυλάξουν την πίστη τους και την αγάπη τους προς τον Θεό, ο Θεός δεν θα τους αφήσει και ολίγα παιδευθέντες μεγάλα ευεργετηθήσονται – οι άλλοι όμως θα παιδευθούν και εδώ και θα παραπεμφθούν στο πυρ το εξώτερον. Αυτά είναι τα χάλια μας..

Δεν είναι δυνατό ποτέ ο Θεός, ο οποίος πάντοτε την αμαρτία την τιμωρεί, να αφήσει τόσα κακά να γίνονται χωρίς τιμωρίαν.. Μόνον να είμεθα έτοιμοι. «Οι πεποιθότες επί Κύριον, εοίκασιν όρει τω αγίω – οι ουδαμώς σαλεύονται , προσβολαίς του βελίαρ» (Αντίφωνον Γ΄των Αναβαθνών του Β΄ήχου).

Εις τον Θεόν να έχουμε την πίστη μας, την ελπίδα μας, την αγάπη μας και δεν θα μας εγκαταλείψει και ας μη μας χωρίσει τίποτα από την αγάπη του Χριστού..


*Από το βιβλίο: «ΠΑΤΡΙΚΕΣ ΝΟΥΘΕΣΙΕΣ» Γέροντος Φιλόθεου Ζερβάκου (εκδόσεις Ορθόδοξος Κυψέλη)

πηγη: www.hristospanagia.gr

Ηλ.Παλιουδάκης: Το μέγιστο Θαύμα του Αγίου Εφραίμ στη κόρη μου



Του Γιώργου Θεοχάρη

Με δάκρυα στα μάτια ο γνωστός τραγουδοποιός και ιεροψάλτης,  Ηλίας  Παλιουδάκης, ανοίγει τη καρδιά του στο ΄΄Αγιορειτικο Βήμα΄΄  και  μιλά  για το θαύμα που έζησε  στην  ενάμιση ετών κόρη του που την έσωσε ο Όσιος Εφραίμ, όπως υποστηρίζει .


‘Η  κόρη του’, σώθηκε από τον Άγιο Εφραίμ.


Ο κ. Παλιουδάκης σημειώνει:


»Πριν δυόμιση χρόνια που  γεννήθηκε  η κόρη μου. Μετά από μιάμιση ώρα από την γέννηση της οι γιατροί δεν έδιναν καμία ελπίδα να επιζήσει καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν είχε αίμα…
Είχε 6 αιματοκρίτη! Έπαθε  ανακοπή και διασωληνώθηκε άμεσα.  Ξεκίνησε η διαδικασία  και έδινε τη μάχη της. ΕΛΕΓΑ στους γιατρούς ΄΄ δώστε  μια ελπίδα ΄΄
Με κοιτάγανε στα ματιά και μου μιλάγανε με αυτά αλλά η ελπίδα δεν υπήρχε. Την είδα στη θερμοκοιτίδα υποστηριζόμενη από τα μηχανήματα.
Γονάτισα  μπροστά στη θερμοκοιτίδα και επικαλέστηκα τον Άγιο Εφραίμ.

Ζήτησα αν μπορώ να αφήσω  μία εικόνα  μέσα στην θερμοκοιτίδα  και μου το αρνήθηκαν οι γιατροί καθώς εκεί είναι όλα αποστειρωμένα . Αφήστε το πάνω από την θερμοκοιτίδα, μου είπε η νοσοκόμα.

Άφησα  μία εικόνα από  τον Άγιο Εφραίμ . Το βράδυ η σύζυγος  μου  λέει  ότι είναι καλύτερα.

Αυτό που βιώνουμε εδώ στην  εντατική είναι πρωτόγνωρο, μας είπαν οι γιατροί που με έκπληξη παρακολουθούσαν  την εξέλιξη. Διαπιστώνω ότι την εικόνα που είχα αφήσει πάνω στην θερμοκοιτίδα την είχαν βάλει  πάνω στο σώμα της.

Τάξαμε την μικρή στην  Παναγία. Ζούμε ένα θαύμα μου είπαν οι γιατροί. Εάν  αυτό  το παιδί επανέλθει θα πιστέψουμε περισσότερο σε αυτό που εσείς επικαλείστε, μου είπανε χαρακτηριστικά.

Είχα παρακαλέσει τον Άγιο Εφραίμ, ας φύγει και μέσα από την εντατική ας φύγει όμως αλώβητη…

Μετά από 25 μέρες από την εντατική πήγαμε στο σπίτι μας.
Οι γιατροί μας ζητάνε  συνεχώς να μαθαίνουν νέα από την μικρή.
Η κ. Παπαζαφειράτου   ήταν η διευθύντρια της κλινικής των νεογνών.
Η κόρη ενός Θεού, το τραγούδι αυτό προέρχεται  από αυτή την προσωπική μας ιστορία. Ο Νικος Τερζής που είναι φίλος  μου έγραψε αυτό το τραγούδι.



Η ψευδαίσθηση του θαύματος είναι μόνο για εκείνους που δεν πιστεύουν και τα αναλύουν όπως εκείνοι θέλουν διασύροντας τα. Εύχομαι καμία στιγμή στη ζωή τους να μη χρειαστεί να βιώσουν θαύμα. Όπως στη δική μου περίπτωση».


Η διαδρομή του  Ηλία Παλιουδάκη
Αναφορικά με την ενασχόληση του με  τη μουσική και την ψαλτική ο  κ. Παλιουδάκης υπογραμμίζει:
»O πατέρας μου, ο Παύλος, ήταν ψάλτης , έτσι έβγαζε το ψωμί του.

Έψαλε στο χωριό Φονέ στα Χανιά της Κρήτης .Οι παππούδες μου ήταν παπάδες. Πάντα στα αυτιά μου ηχούσε η βυζαντινή μουσική.

Στην Αθήνα  ήρθα σε  ηλικία 25 χρονών και ήμουνα δίπλα στον καθηγητή βυζαντινής μουσικής , τον Κώστα Μουντάκη,στον  π.Νικόδημο Καβαρνό  με το οποίο κάναμε και δισκογραφική συνεργασία για τα εγκώμια, και τον  Σωτήρη Δογάνη ο  οποίος βρίσκεται στην θεολογική σχολή και συνεργαστήκαμε και με εκείνον δισκογραφικά.

Τα πατήματα της βυζαντινής συνάδουν με την παραδοσιακή μουσική και την κριτική. Σπούδασα στο Ωδείο των Χανίων,. Λύρα και τραγούδι. Έχω συμμετάσχει  σε εκδηλώσεις στο εξωτερικό.

Στην Αθήνα έκανα συνεργασίες σε συναυλίες  με τον Τόλη Βοσκόπουλο και την Πίτσα Παπαδοπούλου.
Στο σίριαλ  με τον Αλέξη Γεωργούλη στο ΜEGA  ‘’εραστής δυτικών  δυτικών προαστίων’’, τραγούδησα και εγώ εκεί.

Ο καλλιτέχνης και ο ψάλτης  που χειρίζεται  τη βυζαντινή μουσική αγαλλιάζει. Αν κάποιος έστω και μισό λεπτό την ημέρα να μεταχειριστεί μισό απολυτίκιο της βυζαντινής μουσικής θα διαπίστωνε ότι θα ηρεμούσε απόλυτα. Είναι καταπραϋντικό.

Κάθε φορά που βρίσκομαι στο αναλόγιο έχω την αίσθηση ότι επικοινωνώ με τον Θεό.
Για να πάω στο Άγιο Όρος πρέπει να προετοιμαστώ καταλλήλως…
Ορισμένοι ύμνοι που αναφέρονται στην Παναγία είναι  συγκλονιστικοί. Αγνή παρθένε, την Ωραιότητα της παρθενίας…
Απο τους ύμνους πρέπει να μένουμε και στα νοήματα και να τα εφαρμόζουμε στη ζωή μας».



 Πηγή:agioritikovima.gr , http://www.diakonima.gr/

Πώς γεννιέται ένα παιδί…

Οι πιο κάτω φωτογραφίες είναι δουλειά 12 ετών από τον Σουηδό φωτογράφο Lennart Nilsson. O Nilson χρησιμοποίησε μικροσκοπικές κάμερες για να καταγράψει την ανάπτυξη του εμβρύου μέσα στη μήτρα, από την ημέρα της σύλληψης μέχρι και τέσσερις εβδομάδες πριν από τον τοκετό.  

!cid_9FCE79A3F8DF495ABED4BE3B072AD1B7@ELPIS
Το σπέρμα στη σάλπιγγα.
!cid_0B4C403F39BE4BF18EFE32AAAE4859F0@ELPIS
 Το ωάριο.
!cid_92CAC7A762A74CDFAB77E385480E727E@ELPIS
Θα συναντηθούν;
!cid_886B41525AD44B1DB687A01A121ACF6E@ELPIS
Δύο σπερματοζωάρια έρχονται σε επαφή με το ωάριο.
!cid_B76534BBB5FE4D9A979D6E1D237941BD@ELPIS
Το σπερματοζωάριο που επικράτησε.
5-6 ημέρες μετά. Το έμβρυο έχει εισέλθει στη μήτρα.
!cid_B0FB23661FF446D5B367546A8B7775E5@ELPIS
8 ημέρες. Το έμβρυο έχει προσαρτηθεί στο τοίχωμα της μήτρας.
!cid_ED66464947754854A6D3445BCDDB114F@ELPIS
Το μυαλό του εμβρύου αρχίζει να αναπτύσσεται.
!cid_59855A523F324C98B368166120931398@ELPIS
24 ημέρες. Το έμβρυο δεν έχει ακόμη σκελετό. Υπάρχει μόνο η καρδιά η οποία αρχίζει να χτυπά στις 18 ημέρες.

!cid_76842E4E504344638B6E23253BD477FF@ELPIS
4 εβδομάδες.
!cid_BCFE6EBA3BDF407DBE67623ABE8BCF6D@ELPIS
4,5 εβδομάδες.
!cid_6C427D32A7C040218920E504378BAC4A@ELPIS
5 εβδομάδες: Περίπου 9 mm . Μπορεί κάποιος πλέον να διακρίνει το κρανίο, με τις τρύπες για τα μάτια, το στόμα και τη μύτη.
!cid_BA1DCD793D7344B1AF328198B3E0FDB1@ELPIS
40 ημέρες: Τα κύτταρα του εμβρύου δημιουργούν τον πλακούντα. Το όργανο αυτό βοηθά την σύνδεση του εμβρύου με το τοίχωμα της μήτρας επιτρέποντας την πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και οξυγόνου μέσω του αίματος της μητέρας.
!cid_C5735807ABA547ACB87C41A0C5F3978B@ELPIS
8 εβδομάδες: Το έμβρυο προστατεύεται από τον εμβρυικό σάκο.
!cid_3EC5916AFEA04E0C98547A040914D365@ELPIS
10 εβδομάδες: Τα βλέφαρα του εμβρύου είναι σχεδόν κλειστά. Σε λίγες ημέρες θα κλείσουν εντελώς.
!cid_E7D98CAD9E67490A90CD12ED5250D67F@ELPIS 
16 εβδομάδες. 
!cid_29CBA19DA8EC4622BB998FDAED714FEB@ELPIS
Τα αιμοφόρα αγγεία είναι πλέον ορατά.
!cid_6CD64D5A772B419EB72A6105ACA87415@ELPIS
 18 εβδομάδες: Περίπου 14 cm . Το έμβρυο πλέον μπορεί να αντιλαμβάνεται ήχους.
!cid_209D2F7B51CD4E30BA6256D439342A9D@ELPIS
19 εβδομάδες.
Lennart-Nilsson-100
20 εβδομάδες.
!cid_93906C47B0154C1B9760BB6E47679867@ELPIS
20 εβδομάδες: Περίπου 20 cm . Ένα τρίχωμα καλύπτει το κεφάλι του εμβρύου.
!cid_1EF5F42E33AD4615BEA78F7BD35769E7@ELPIS
24 εβδομάδες.
!cid_B7AE784081B84DCABFF737261306BB5F@ELPIS
 26 εβδομάδες.
!cid_CCC50C3E1ABE4721871E05DF18AE0F8B@ELPIS
6 μήνες: Απομένουν 8-10 εβδομάδες μέχρι τον τοκετό. Το έμβρυο γυρίζει ανάποδα. 
!cid_E6200E1480004FAC97155B77410DC953@ELPIS
36 εβδομάδες: Το έμβρυο θα γεννηθεί σε 4 εβδομάδες.
 

Επιστολή Γέροντος Εφραίμ Κατουνακιώτη σε καρκινοπαθή μοναχό

Κατουνάκια 14/27 Φεβρουαρίου 1998, επιστολή προς ετοιμοθάνατο

Την  27 η Φεβρουαρίου 1998 (ν.η) πριν 13 χρόνια έφυγε για τους ουρανούς ο παπα Εφραίμ ο Κατουνακιώτης.

Η επιστολή που ακολουθεί δημοσιεύθηκε από τη συνοδεία του γέροντος στη βιογραφία του πoυ εκδόθηκε από το Περιβόλι της Παναγίας το 2000, και απευθύνεται σε ετοιμοθάνατο καρκινοπαθή μοναχό.

Ας έχουμε την αγία ευχή τού παπα Εφραίμ. Ο καλός Θεός ας τον έχει αναπαυμένο στη Βασιλεία Του που πόθησε από μικρό παιδί…
Κατουνάκια 4-2-1993

Eν Χριστώ αγαπητέ αδελφέ π.Ιερεμία 
Με πολλήν αγάπη σε ασπάζομαι αδελφικά , ευχόμενος όπως Κύριος ο Θεός εξαποστείλη τον Αγγελον Ααυτού και σού χαρίση πνεύμα υπομονής , πνεύμα πίστεως και εμπιστοσύνης προς τον Θεόν. 

Χθες έλαβα το γράμμα σου και σήμερα πρωΐ έρχομαι να σου απαντήσω. Προ τριών μηνών κατέβηκα στην Αθηνα και έκανα εγχείρηση καταρράκτου στα μάτια και δεν έχει αποκτασταθή ακόμα η όρασις μου και δεν βλέπω καλά , και βάζω τον Ν. να σου γράψη ό,τι υπαγορεύω εγώ.Γενού άξιος της κλήσεως σου της «Θεοκλήτου».Μετά αγίων η κλήσις σου, μετά μαρτύρων η μερίς σου. 

Να σου πω και την αλήθεια , και σε μακαρίζω και σε ζηλεύω, αποβλέποντας τον  καρπόν αυτής σου της δοκιμασίας.Η πολλή αγάπη του Θεού προς εσένα εκεί σε οδήγησε, εις αυτό τον Γολγοθά.Ο άγιος Χρυσόστομος πλέκει δύο εγκωμιαστικούς λόγους προς τον πολύαθλο Ιώβ.Δεν τον επαινεί εις το πρότερον του βίον , προ της δοκιμασίας που ήτο θεοσεβής-φιλόξενος-απεχόμενος παντός κακού, αλλά τον εγκωμιάζει εις την υπομονήν  όπου έκαμε εις αυτή την δοκιμασίαν όπου του έστειλε ο Θεός.Στον καιρό της κατοχής ένας πατέρας πτωχός, παπουτσής, έκανε πολλά παπούτσια, και τα έδινε στην κόρη του να τα πουλήση στα γύρω χωριά.Το κοριτσάκι με διαφόρους καιρούς και ξυπόλυτο πήγαινε στα χωριά και τα πωλούσε. Πότε πεινασμένο, πότε ξυπόλυτο, πότε ημάρα και πότε νύκτα, με αποτέλεσμα το κοριτσακι να χτικιάση (να πάρη φυματίωσιν). 

Προτού να πεθάνη πρόλαβαν και το έκαμαν καλογριούλα και το ονόμασαν Ανυσία μοναχή. 
Όταν της έκαμαν ανακομιδή ,ευωδίαζαν τα λείψανα της.Να , λοιπόν, τι αποτέλεσμα έφερε η υπομονή εις τας θλίψεις.

Στο χωριό μου μια ομοια ψυχή, Βασιλική την ονόμαζαν, επειδή ήταν γερό κοριτσάκι, την έπαιρνε ο πατέρας της στις εξωτερικές δουλειές μαζί του.Από τις πολλές κακουχίες κλονίστηκε σοβαρά η υγεία της και στο τέλος απέθανε.Ένας γείτονας της, πολύ ευλαβής άνθρωπος, προσευχόμενος μια φορά είδε πέντε έξι αγγέλους και υμνολογούσαν τον Θεόν. Και μέσα στη μέση ήταν και αυτή η ψυχή. Να, λοιπόν , η υπομονή τι την αξίωσε.

Και ο Γέροντας μας, ο παππούς σας, ο ΄γεροντας Ιωσήφ, μάς έλεγε συχνά ότι όλος ο βίος του ένα μαρτύριο  ήταν και να τι τον αξίωσε ο Θεός να ευωδιάσουν τα λείψανα του. 
Σού ευχόμεθα δι ευχών τού αγίου Γέροντος μας και σ΄εσένα «τα ίδια». 

Με αδελφική αγάπη 

παπα Εφραίμ Κατουνακιώτης.

πηγη: www.hristospanagia.gr