Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Απαθανατίζοντας το θείο σε Άγιον Όρος & Μετέωρα


Ο Θεός με αξίωσε να συμπληρώσω μισό αιώνα ζωής, ευρισκόμενος ως ταπεινός προσκυνητής για πρώτη φορά στο Άγιον Όρος γεγονός το οποίο έκτοτε επανελήφθη με κάθε ευκαιρία. Τα Πανάγια και  σεπτά  προσκυνήματα (άγιες εικόνες, τίμια λείψανα, ιερά σκεύη) τα οποία διαμέσου των αιώνων έχουν αποθησαυρισθεί στις Ιερές Μονές, η ησυχαστική, προσευχητική πρόκληση αλλά και η ίδια η «ισάγγελος πολιτεία» του Ορθόδοξου Μοναχισμού απετέλεσαν το ισχυρό κίνητρο το οποίο μετετράπη σε εσωτερική αναγκαιότητα για όλες τις προσκυνηματικές επισκέψεις στο «Περιβόλι της Παναγίας» αλλά και σε άλλες Ιερές Μονές.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΙΛΗΣ



Ι.Μ.Δοχειαρίου © Dimitris Tilis




Ι.Μ.Καρακάλου  & Ιερά Μονή Φιλοθέου στο Άγιον όρος © Dimitris Tilis

Η αυτοθυσιαστική υπέρβαση των ανθρωπίνων ορίων την οποία επιχειρεί ηρωικά ο μοναχός ίσως σε κάποιες περιπτώσεις να συνειδητοποιείται, πολύ-πολύ σπάνια μπορεί να προσεγγίζεται νοητικώς , όμως ποτέ μα ποτέ δεν βιώνεται έξω από την συγκεκριμένη ολοκληρωτική αυτοπροσφορά.

Είναι η μόνη άρνηση με θετικό πρόσημο, αφού, απορρίπτοντας ένα σύνολο κενοδοξιών το οποίο είναι αποδεκτό ως «ζωή», καταφάσκει αυτομάτως  ένα άλλο αγωνιστικό σύνολο αυτομεμψίας, ταπείνωσης και εξάλειψης του «εγώ», την ΟΝΤΩΣ ΖΩΗ.


(Ζώ δε ουκέτι εγώ, ζεί,δε,εν εμοί Χριστός…όπως γράφει ο  Απόστολος Παύλος)

Άγιον Όρος: Στην ρουτίνα της Αγιότητος




Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου  & Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρα (Σιμωνόπετρα), Άγιο Όρος © Dimitris Tilis




Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου © Dimitris Tilis

Η μόνη περιεκτική συντόμευση με την οποία θα μπορούσα ίσως να σκιαγραφήσω την εμφατική διαφορά από την πνευματική καχεξία της κοσμικής καθημερινότητος είναι πως σ’ αυτόν τον τόπο βασιλεύει «η ρουτίνα της αγιότητος».

Αγιότητα η οποία, είναι πασιφανές, διαχέεται ως ευλογία παντού πέρα από πρόσωπα και συμπεριφορές.

Με αυτό το σκεπτικό και κατά την ταπεινή μου γνώμη-μεταφορικώς μιλώντας  βεβαίως-θα αποτελούσε «ύβριν» να αποκαλέσει κάποιος «άψυχα» τα πάσης φύσεως «ανθρώπων έργα» τα οποία συναντάει κανείς εκεί.




Ιερά Σκήτη Αγίας Άννης & Ανατολή στην Ιερά Μονή Διονυσίου © Dimitris Tilis

Όπως είναι εξ ίσου πρόδηλο ότι η κατασκευή τους ευρίσκεται, όχι απλώς σε αρμονία αλλά σε αγάπη με την πλάση και δια αυτής με τον Πλάστη.

(Ουκ ελάτρευσαν την κτίσιν οι θεόφρονες παρά τον Κτίσαντα)

Διότι είναι φανερό ότι  πρωτογενές υλικό των ναών και των οικοδομημάτων τα οποία συναντάει κανείς στο Αγιώνυμον Όρος  αποτελεί ο Θείος φωτισμός και η  εξ αυτού πηγάζουσα γενναία κατάθεση ψυχής του εκάστοτε εμπνευστή και δημιουργού αυτών.

Μετέωρα: Πρόγευση Παραδείσου


Ιερά Μονή Ρουσσάνου © Dimitris Tilis

Τα άγια Μετέωρα, ως ενιαίο σύνολο μοναδικής φυσικής ομορφιάς και τόπου λατρείας του Θεού απετέλεσαν για μένα ένα από τα κεφάλαια της “φωτογραφικής μου μυθολογίας”.

H γειτνίαση με την ιερή παρέα των βράχων μετά την μετοίκηση στα Τρίκαλα ήταν και η αφορμή για συχνές επισκέψεις στον χώρο.

Όμως εκείνο το ομιχλώδες Σαββατιάτικο πρωινό του Φεβρουαρίου μου έχει χαραχτεί ανεξίτηλα στο νου μου ως μοναδικό βίωμα.

Η καλύτερη φωτογράφιση που είχα κάνει μέχρι τότε ήταν αυτή στην οποία η φωτογραφία έπαιζε δευτερεύοντα ρόλο έχοντας παραχωρήσει την πρωτοκαθεδρία του ενδιαφέροντος στην εμπειρία της στιγμής.



Ι.Μ.Ρουσσάνου Αγ.Νικολάου Αναπαυσά Βαρλαάμ και Μ.Μετεώρου & Ιερές Μονές Μεγάλου Μετεώρου και Βαρλαάμ © Dimitris Tilis

Για πρώτη φορά το αχαλίνωτο άτι της φαντασίας έμοιαζε να σύρεται αργά, μπροστά στην τρέχουσα πραγματικότητα .Για μια φορά οι αισθήσεις έδειχναν ικανές να κορέσουν τις απύθμενες ορέξεις των επιθυμιών.

Σχηματικά μιλώντας, ο μοναχός προσπαθεί με την προσευχή του να κατεβάσει τον ουρανό στη γη. Φαίνεται ότι εκείνη την ημέρα κάποιος το είχε κατορθώσει.


Με κρατημένη την ανάσα παρακολουθούσα την μυσταγωγία της φύσης όπου ο ίδιος ο Θεός έμοιαζε να θυμιάζει την αγιοσύνη  των επιγείων αγγέλων Του οι οποίοι  επέλεξαν αυτόν τον τόπο για να Τον δοξάσουν και να Τον υμνήσουν σε όλη τους τη ζωή.




Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος & Ιερά Μονή Αγ.Νικολάου Αναπαυσά © Dimitris Tilis

Ευχαριστώ τον Θεό ο οποίος με αξίωσε να ζήσω μια από εκείνες τις στιγμές  που παίρνει κανείς περισσότερα και από όσα ζητάει, μια στιγμή πρόγευσης Παραδείσου.


Για περισσότερες φωτογραφίες και έμπνευση, ακολουθήστε με στο flickr:


Λεύκωμα Άγιον Όρος

Λεύκωμα Μετέωρα

Λεύκωμα Θρησκεία 



Πηγη: http://room5.trivago.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου